Jakie odmiany jagody kamczackiej warto włączyć do produkcji w Polsce?

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 18 września 2016 08:54

Jakie odmiany jagody kamczackiej warto włączyć do produkcji w Polsce? Popularność jagody kamczackiej stale wzrasta/ fot. shutterstock.com

- Na przestrzeni 2-3 lat widzimy, że popularność jagody kamczackiej stale wzrasta. Szacuje się, że już w tej chwili W Polsce może być posadzonych około tysiąca hektarów upraw jagody kamczackiej. Gatunek ten goni dynamicznie borówkę amerykańską - mówił mgr Tomasz Golis z Instytutu Ogrodnictwa podczas szkolenia „Uprawa, odmiany i zbiór jagody kamczackiej”.

Jak mówił mgr Tomasz Golis, ostatnie łagodne zimy wpływają niekorzystnie na plonowanie roślin. - Ciepła zima bez okrywy śnieżnej, po ubiegłorocznym okresie suszy spowodowała, że styczniu-lutym zaczęły pojawiać się pojedyncze kwiaty. Na niektórych plantacjach w zależności od lokalizacji i odmiany ten procent kwitnienia był większy. Późniejsze gwałtowne spadki temperatury do -10 st. C doprowadziły do osłabienia pąków, co w konsekwencji miało wpływ na słabsze plonowanie nawet o 30-50 proc., w zależności od lokalizacji plantacji – zaznaczył.

Jagoda kamczacka ma stosunkowo niewielkie wymagania glebowe. W porównaniu do borówki wysokiej nie wymaga zakwaszenia. Dobrze rośnie i plonuje na glebach piaszczystych, piaszczysto-gliniastych, żyznych, lekko kwaśnych, o umiarkowanej wilgotności. Pod plantacje warto wybierać miejsca nasłonecznione i należy pamiętać, że krzewy jagody kamczackiej nie tolerują stanowisk podmokłych.

Jak dodał ekspert, krzewy dobrze rosną na glebach piaszczystych i słabszych, ale warunkiem jest odpowiednio przygotowane stanowisko, wolne od chwastów. Przed sadzeniem krzewów wskazane jest nawożenie organiczne lub zastosowanie nawozów zielonych. Jagoda korzystne reaguje na preparaty humusowe z chitozanem, które można aplikować przed posadzeniem krzewów lub w pierwszych latach uprawy. Rośliny najlepiej pobierają składniki pokarmowe w przedziale pH 6-6,5 – mówił.

- Za włączeniem tego gatunku do nasadzeń towarowych przemawia bardzo wczesna pora dojrzewania owoców. Pierwsze owoce jagody kamczackiej w uprawach gruntowych dojrzewają po 20 maja lub na początku czerwca, w zależności od odmiany – mówił mgr Golis. W Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach wiosną 2004 roku założono doświadczenie, którego celem była ocena przydatności wybranych odmian jagody kamczackiej do uprawy gruntowej - zarówno towarowej, jak i "na działkach" i wybór najlepszych odmian do produkcji. 

- W latach przeprowadzonych badań, kwitnienie roślin rozpoczynało się w pierwszej lub drugiej dekadzie kwietnia. Odmiany 'Czelabinka', 'Dlinnopłodna', 'Sinogłazka', 'Wołoszebnica', zakwitły o 5-7 dni wcześniej, niż odmiany polskiej selekcji - 'Jolanta', 'Wojtek', Nr 44 ('Julia'), Nr 38 ('Paula'). Zapylanie kwiatów odbywało się głównie przez trzmiele. Odmiany wywodzące się z linii rosyjskiej szczególnie z północnej Syberii wcześnie rozpoczynają okres wegetacji w warunkach klimatycznych Polski – dodał.

- Owoce jagody kamczackiej zbierano w okresie od 21 maja do 30 czerwca, a przy Klonie C nawet do 15 lipca, w zależności od przebiegu pogody i odmiany. W ostatnim sezonie (2016 rok) zbiory trwały od 1 do 29 czerwca. Każdego roku najwcześniej dojrzewały owoce odmian 'Dlinnopłodna' i 'Czelabinka', a 7 do 10 dni później zbierano jagody polskich odmian 'Wojtek' i 'Jolanta' - mówił mgr Tomasz Golis.

Na podstawie przeprowadzonych badań wykazano, że najplenniejsze okazały się odmiany 'Wojtek', Nr 44 oraz 'Jolanta'. Odmiany te cechowały się największymi owocami podobnie jak jagody Klonu ‘Kamczacki’. Z krzewów tych odmian zbierano średnio w latach 2011-2015 od 2,5 do 3,2 kg smacznych owoców o dobrej jakości.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI