PARTNER SERWISU

Jakie jabłka są odpowiednie do produkcji cydru?

Autor: www.sadyogrody.pl 12 lutego 2015 11:28

Jakie jabłka są odpowiednie do produkcji cydru? fot. shutterstock

- W wielu krajach uprawia się tradycyjne odmiany jabłoni o owocach specjalnie przeznaczonych do produkcji cydru. Jabłka te z reguły nie nadają się do jedzenia, ale uprawiane są ze względu na jakość soku – mówił podczas Międzynarodowych Targów Agrotechniki Sadowniczej FruitPro, Andrzej A. Przybyła, z Katedry Sadownictwa SGGW w  Warszawie.

Cydr to napój alkoholowy produkowany z fermentowanego soku jabłek. Zawartość alkoholu w tradycyjnych cydrach angielskich wynosi od 1,2 do 8,5 proc., natomiast w  cydrach kontynentalnych od 3,5 do 12 proc.

Cydr jest szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii, gdzie jego spożycie w przeliczeniu na jednego mieszkańca jest największe. Znajdują się tam również największe na świecie firmy produkujące cydr.

W Wielkiej Brytanii Long Ashton Research Station, zajmująca się m.in. zagadnieniami produkcji cydru i perry, podzieliła odmiany cydrowe na cztery kategorie według ich składników smakowych: słodkie, ostre, gorzko-słodkie, gorzko-ostre.

- Zawartość tanin w soku z jabłek nadaje cydrowi ogólny pożądany smak goryczy z odrobiną cierpkości. Ważne również jest, aby owoce do produkcji cydru zawierały dużo cukru (przeciętnie 74 proc. fruktozy, 15 proc. sacharozy, 11 proc. glukozy), który sprzyja fermentacji i podnosi końcową zawartość alkoholu. Dlatego jabłka cydrowe często zawierają więcej cukru niż deserowe czy używane do celów kuchennych - mówił podczas konferencji Andrzej A. Przybyła, z Katedry Sadownictwa SGGW w Warszawie.

Produkcja cydru opiera się zazwyczaj na mieszaniu soków z różnych odmian jabłek cydrowych, aby otrzymać jak najlepszą jego jakość.

Zdaniem eksperta jest kilka odmian, które rzeczywiście dają cydr dobrej jakości. Jedną z nich jest Golden Russet, ceniona w cydrach produkowanych zarówno z jednej odmiany jabłek jak i mieszanek wieloodmianowych.

W Wielkiej Brytanii są dwa odmienne sposoby produkcji cydru: jeden z jabłek deserowych i kuchennych oraz drugi – wyłącznie ze specjalnych jabłek cydrowych.

Odmiany polecane do produkcji cydru to m.in.: Brown Apple, Chisel Jersey, Dabinett, Harry Masters Jersey, Michelin, Stoke Red, Tom Putt, Kingston Black.

Jabłka do produkcji cydru są klasyfikowane przede wszystkim pod względem zawartości tanin, cukrów i pH soku. Analiza soku umożliwia skategoryzowanie każdej odmiany według standardów ustalonych w Long Ashton Research Station.

- Znajomość cech odmian jabłek jest podstawowym kryterium w produkcji cydru. Zawartość taniny w cydrze wpływa na jego smak. Ponadto w produkcji cydru ważne jest pH soku. Dobry cydr ma pH 3,3-3,8. Jeśli pH jest niższe niż 3,3, produkt będzie zbyt cierpki, jeśli powyżej 3,8 – będzie podatny na zakażenie mikroorganizmami. Znając cechy charakterystyczne jabłek każdej odmiany, można zdecydować, które warto uprawiać z przeznaczeniem do produkcji cydru - dodał  Andrzej A. Przybyła, z Katedry Sadownictwa SGGW w Warszawie.

Tekst powstał na podstawie materiałów zebranych podczas Międzynarodowych Targów Agrotechniki Sadowniczej FruitPro.

 

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI