PARTNER SERWISU

Jakie jabłka są odpowiednie do produkcji cydru?

Autor: www.sadyogrody.pl 12 lutego 2015 11:28

Jakie jabłka są odpowiednie do produkcji cydru? fot. shutterstock

- W wielu krajach uprawia się tradycyjne odmiany jabłoni o owocach specjalnie przeznaczonych do produkcji cydru. Jabłka te z reguły nie nadają się do jedzenia, ale uprawiane są ze względu na jakość soku – mówił podczas Międzynarodowych Targów Agrotechniki Sadowniczej FruitPro, Andrzej A. Przybyła, z Katedry Sadownictwa SGGW w  Warszawie.

Cydr to napój alkoholowy produkowany z fermentowanego soku jabłek. Zawartość alkoholu w tradycyjnych cydrach angielskich wynosi od 1,2 do 8,5 proc., natomiast w  cydrach kontynentalnych od 3,5 do 12 proc.

Cydr jest szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii, gdzie jego spożycie w przeliczeniu na jednego mieszkańca jest największe. Znajdują się tam również największe na świecie firmy produkujące cydr.

W Wielkiej Brytanii Long Ashton Research Station, zajmująca się m.in. zagadnieniami produkcji cydru i perry, podzieliła odmiany cydrowe na cztery kategorie według ich składników smakowych: słodkie, ostre, gorzko-słodkie, gorzko-ostre.

- Zawartość tanin w soku z jabłek nadaje cydrowi ogólny pożądany smak goryczy z odrobiną cierpkości. Ważne również jest, aby owoce do produkcji cydru zawierały dużo cukru (przeciętnie 74 proc. fruktozy, 15 proc. sacharozy, 11 proc. glukozy), który sprzyja fermentacji i podnosi końcową zawartość alkoholu. Dlatego jabłka cydrowe często zawierają więcej cukru niż deserowe czy używane do celów kuchennych - mówił podczas konferencji Andrzej A. Przybyła, z Katedry Sadownictwa SGGW w Warszawie.

Produkcja cydru opiera się zazwyczaj na mieszaniu soków z różnych odmian jabłek cydrowych, aby otrzymać jak najlepszą jego jakość.

Zdaniem eksperta jest kilka odmian, które rzeczywiście dają cydr dobrej jakości. Jedną z nich jest Golden Russet, ceniona w cydrach produkowanych zarówno z jednej odmiany jabłek jak i mieszanek wieloodmianowych.

W Wielkiej Brytanii są dwa odmienne sposoby produkcji cydru: jeden z jabłek deserowych i kuchennych oraz drugi – wyłącznie ze specjalnych jabłek cydrowych.

Odmiany polecane do produkcji cydru to m.in.: Brown Apple, Chisel Jersey, Dabinett, Harry Masters Jersey, Michelin, Stoke Red, Tom Putt, Kingston Black.

Jabłka do produkcji cydru są klasyfikowane przede wszystkim pod względem zawartości tanin, cukrów i pH soku. Analiza soku umożliwia skategoryzowanie każdej odmiany według standardów ustalonych w Long Ashton Research Station.

- Znajomość cech odmian jabłek jest podstawowym kryterium w produkcji cydru. Zawartość taniny w cydrze wpływa na jego smak. Ponadto w produkcji cydru ważne jest pH soku. Dobry cydr ma pH 3,3-3,8. Jeśli pH jest niższe niż 3,3, produkt będzie zbyt cierpki, jeśli powyżej 3,8 – będzie podatny na zakażenie mikroorganizmami. Znając cechy charakterystyczne jabłek każdej odmiany, można zdecydować, które warto uprawiać z przeznaczeniem do produkcji cydru - dodał  Andrzej A. Przybyła, z Katedry Sadownictwa SGGW w Warszawie.

Tekst powstał na podstawie materiałów zebranych podczas Międzynarodowych Targów Agrotechniki Sadowniczej FruitPro.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI