PARTNER SERWISU

Jak przedłużyć trwałość truskawek w obrocie?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 12 czerwca 2015 10:12

Jak przedłużyć trwałość truskawek w obrocie? www.shutterstock.com

- Truskawka jako owoc miękki jest wyjątkowo podatna na działanie czynników zewnętrznych, zarówno podczas wzrostu i zbiorów, jak i w trakcie przechowywania bądź transportu. Dlatego celem plantatora jest dostarczenie na rynek owoców o dobrej jakości – powiedział Jarosław Barszczewski z firmy Yara Poland, podczas V Targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2015.

- Zapewnienie korzystnych warunków uprawy powinno wpłynąć na wzrost plonu oraz poprawę jakości owoców. Niestety często dzieje się inaczej. Częste dostarczanie małych dawek wody wprawdzie pozytywnie wpływa na wielkość owoców, ale już niekoniecznie na ich jakość – mówił Jarosław Barszczewski.

Jak zaznaczył ekspert, wielkość i ilość dawek wody na plantacjach truskawek, powinna być określona w zależności od pogody, wielkości roślin oraz uprawianej odmiany. - Temperaturę należy zróżnicować. W ciągu dnia powinno być cieplej, zaś w nocy - dość chłodno. Tak aby zachować optymalny poziom transpiracji – tłumaczył prelegent.

- Na trwałość pozbiorczą truskawki wpływają pierwiastki, które mają przełożenie na zawartość suchej masy oraz strukturę ścian komórkowych. Dlatego w zależności od warunków uprawy i potrzeb odmiany, istotne jest właściwe nawożenie wapniem , potasem, krzemem, i azotem – dodał.

Według eksperta pobierany przez liście i korzenie krzem skutecznie poprawia trwałość owoców, gdy jest podawany w formie kwasu ortokrzemowego (z uwagi na wielkość cząsteczki i jej właściwości chemiczne). W praktyce często stosowany jest nawóz krzemowy Actisil.

- W celu zachowania trwałości pozbiorczej truskawki powinny być zbierane z szypułkami. W okresie wysokich temperatur truskawki nie powinny być wystawione na słońce – zaznaczył Jarosław Barszczewski. Dodał, że truskawki należy jak najszybciej po zbiorze wywieźć do chłodni bądź dostarczyć do odbiorcy.

Zdaniem przedstawiciela firmy Yara Poland najistotniejszym czynnikiem jest poprawne schłodzenie owoców po zbiorze. - Wielu plantatorów uważa, że im chłodniej tym lepiej. Jednak owoce powinny być schładzane do temperatury nie niższej niż temperatura zbioru minus 10 st. C – tłumaczył prelegent.

- Przy większej różnicy temperatur niż 10 st. C nie uniknie się skroplenia pary wodnej na owocach, a na mokrej tkance będzie się rozwijał grzyb – powiedział ekspert.

Dodał, że również nadmierne schładzanie truskawek do temperatury poniżej 12 st. C, na pewno będzie miało negatywny wpływ na jakość owoców. - Okres przechowywania owoców w warunkach niskiej temperatury nie powinien przekraczać 12 godzin – podsumował Jarosław Barszczewski.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI