PARTNER SERWISU

Jak osiągnąć sukces w uprawie grusz?

Autor: Aneta Gwara/www.sadyogrody.pl 20 stycznia 2017 09:17

Jak osiągnąć sukces w uprawie grusz? W wyniku rosyjskiego embarga i dekoniunktury na rynku jabłek coraz liczniejsze grono sadowników planuje przeznaczenie części areału na uprawę innych gatunków. Coraz większym zainteresowaniem cieszy się produkcja grusz / fot. shutterstock

W wyniku rosyjskiego embarga i dekoniunktury na rynku jabłek coraz liczniejsze grono sadowników planuje przeznaczenie części areału na uprawę innych gatunków. Coraz większym zainteresowaniem cieszy się produkcja grusz. O wyzwaniach i czynnikach determinujących sukces w uprawie grusz mówił Andrzej Soska z firmy doradczej Soska Konsulting podczas konferencji towarzyszącej targom TSW 2017.

Jak mówił, w Polsce grusze uprawia się na powierzchni około 9,5 tys. hektarów. W Holandii jest to nieco powyżej 8 tys. hektarów, natomiast w Belgii blisko 10 tys. hektarów. Biorąc pod uwagę samą powierzchnię upraw to jesteśmy na zbliżonym poziomie. Nie wygląda to już tak dobrze jeśli zestawimy plony gruszek w tych trzech krajach. W Polsce w ciągu trzech ostatnich sezonów średnio z tych 9,5 tys. hektarów zebrano około 65 tys. ton. W Holandii jest to 350 tys. ton, zaś w Belgii 360 tys. ton - wyliczał. 

Dodatkowo w Polsce plony gruszek są dość zmienne i potrafią być na poziomie 40-50 tys. ton w jednym sezonie, natomiast w kolejnym mogą wynieść 80 tys. ton. Dokładnie tak było w trzech ostatnich latach. W 2014 roku były niskie plony, w 2015 wyniosły 80 tys. ton natomiast w tym roku szacuje się, że będzie to średni plon – około 65 tys. ton . 

Podobnie kształtuje się średni plon z hektara. W Polsce mamy średnio 7 ton gruszek z hektara. W Belgii jest to około 38 ton z hektara, a w Holandii 44 tony z hektara.

- Jeżeli zestawimy razem wszystkie owoce ziarnkowe, czyli jabłonie i grusze to w Polsce 95 proc. sadów ziarnkowych to jabłonie, które uprawia się na powierzchni około 180 tys. hektarów. Grusze natomiast na wspomnianych niecałych 10 tys. hektarów, co stanowi niecałe 5 proc. powierzchni uprawy drzew ziarnkowych. W Polsce w ostatnich latach powierzchnia uprawy gruszy spadała, a zaczęła wzrastać w zasadzie dopiero w 2016 roku - tłumaczył ekspert. 

Andrzej Soska przyznał, że w Holandii powierzchnia uprawy gruszy i jabłoni jest zbliżona do siebie, ponieważ w ostatnich latach grusze w tym kraju uprawia się na większej powierzchni niż jabłonie. - Jest to około 9 tys. hektarów gruszy wobec tylko 7 tys. hektarów jabłoni. Podobna sytuacja jest w Belgii, chociaż w tym przypadku jest jeszcze większa różnica – powierzchnia upraw jabłoni jest jeszcze mniejsza (poniżej 7 tys. hektarów w 2015 roku). Holendrzy i Belgowie wycofują się z uprawy jabłoni, zastępując je sadami gruszowymi. Robią tak dlatego, że przegrali konkurencję z polskimi sadownikami na rynkach eksportowych. W Holandii produkowane jabłka są przeznaczone głównie na krajowy rynek, natomiast gruszki zwłaszcza odmiany 'konferencja' są kierowane na eksport ale również na krajowy rynek - dodał. 

- Od strony agrotechnicznej uprawa gruszek jest bardziej ryzykowna i trudniejsza niż uprawa jabłoni. Dodatkowo dobra koniunktura na jabłka w ostatnich latach (z pominięciem ostatnich trzech lat) spowodowała, że odchodzono od grusz na rzecz jabłek. Bardzo często w polskich gospodarstwach jest dominująca uprawa jabłoni i niewielka kwatera grusz. Mamy bardzo mało wyspecjalizowanych gospodarstw w produkcji grusz. Jednak ostatnio obserwujemy zwiększone zainteresowanie produkcją grusz z powodu dekoniunktury na rynku jabłek związaną z rosyjskim embargiem. Dlatego wielu sadowników zastanawia się nad nowymi gatunkami i kierunkami rozwoju gospodarstw - przyznał ekspert.

Główną przyczyną trudności w uprawie grusz jest klimat i warunki atmosferyczne w naszym kraju. - Duże zagrożenie stanowią mrozy zimowe które powodują wymarznięcie sadów gruszowych ale także przymrozki wiosenne. Bardzo ważnym okresem jest koniec kwitnienia i bezpośrednio po kwitnieniu ponieważ jeśli wtedy wystąpią niekorzystne warunki takie jak chłód i zbyt niskie temperatury to plony są niższe i często gorszej jakości. Dodatkowe wyzwania to specyficzne i trudne do zwalczania choroby takie jak zaraz ogniowa, rak bakteryjny, zamieranie gruszy a jeśli chodzi o szkodniki to oczywiście miodówka gruszowa - wyliczał Soska. 

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.