Jak osiągnąć dobre wyniki w uprawie grusz?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 21 maja 2015 15:52

Jak osiągnąć dobre wyniki w uprawie grusz? www.shutterstock.com

Grusze wciąż cieszą się dużym zainteresowaniem wśród polskich sadowników. Powierzchnia upraw tego gatunku utrzymuje się na stałym poziomie - 10,7 tys. ha (dane GUS). W Polsce kilkuhektarowe sady gruszowe zlokalizowane są w województwie lubelskim, mazowieckim oraz łódzkim.

W krajowej strukturze powierzchni upraw grusz przeważa odmiana - ‘Konferencja’. Znaczący areał zajmuje ‘Lukasówka’, ‘Faworytka’ (Klapsa) oraz 'Xenia'. Natomiast nieco mniejsze znaczenie w produkcji towarowej mają odmiany - 'General Leclerc', 'Carola', 'Komisówka', 'Bonkreta Williamsa' oraz 'Concorde'.

Dużym zainteresowaniem wśród konsumentów cieszy się nowa odmiana gruszy o dwubarwnych owocach - 'Dicolor'. Do produkcji wprowadzono również czerwonoowocowe mutanty, jako uzupełnienie odmian podstawowych - 'Red Bonkreta Williamsa' oraz 'Red Faworytka'.

Jak wynika z danych GUS w 2013 roku całkowita produkcja grusz wyniosła około 75,7 tys. ton - jest to wynik o 17 proc. wyższy od produkcji z poprzedniego sezonu. W tym najwyższe plony uzyskano w przypadku odmian ‘Konferencja’ oraz ‘Faworytka’.

Grusza jest gatunkiem o większych wymaganiach glebowych i klimatycznych niż jabłoń, dlatego sady gruszowe powinny być lokalizowane w cieplejszych rejonach kraju. Gatunek ten preferuje stanowiska słoneczne, osłonięte od silnych wiatrów. Najlepsze pod sad są gleby żyzne, przepuszczalne, gliniaste bądź piaszczysto-gliniaste.

Planując nasadzenia należy unikać terenów, gdzie tworzą się zastoiska mrozowe. Grusze w okresie kwitnienia są wrażliwe na wiosenne przymrozki, spadek temperatury do -3 st. C. powoduje uszkodzenia pąków. Podczas mroźnych i bezśnieżnych zim mogą przemarzać również korzenie grusz szczepionych na Pigwie. Jednakże z odmian na tej podkładce można uzyskać lepszej jakości owoce.

Aby osiągnąć dobre wyniki w uprawie tego gatunku należy prawidłowo wykonywać niezbędne zabiegi agrotechniczne, tj. cięcie drzew, przerzedzanie kwiatów/zawiązków, a także stosować odpowiednie nawożenie i ochronę. Ważnym elementem jest również wybór systemu prowadzenia drzew w sadzie oraz zakup materiału szkółkarskiego, który powinien być wysokiej jakości.

W produkcji grusz dąży się do otrzymania owoców o średnicy 65 mm. Owoce wysokiej jakości powinny posiadać właściwe wybarwienie skórki - zielone, a po osiągnięciu dojrzałości konsumpcyjnej - żółte, z niewielkim ordzawieniem. Odmianą o naturalnie ordzawionych owocach jest 'Konferencja'.

Gruszka jest owocem typowo deserowym, spożywanym w stanie świeżym.  Może być również wykorzystywana do wyrobu przetworów - jako dodatek do konfitur lub do produkcji suszu. Uprawia się także odmiany cydrowe gruszy. Z ich owoców przyrządza się perry - napój o niewielkiej ilości alkoholu. Przemysł przetwórczy wciąż jednak w zbyt małym stopniu zagospodarowuje te owoce.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI