Jak nowy resort rolnictwa zamierza pomóc plantatorom czarnych porzeczek?

Autor: Aneta Gwara/www.sadyogrody.pl 19 stycznia 2016 09:21

Jak nowy resort rolnictwa zamierza pomóc plantatorom czarnych porzeczek? Jak twierdzi zespół prasowy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, trudna sytuacja na rynku porzeczki czarnej, z jaką mieliśmy do czynienia w ostatnich latach wynika przede wszystkim ze słabej pozycji rynkowej producentów porzeczki/ fot. shutterstock

Temat ciężkiej sytuacji producentów czarnych porzeczek choć wraz z zakończeniem zbiorów ucichł jest w dalszym ciągu żywy. W tym roku producenci porzeczek mogli liczyć na pomoc w ramach de minimis, co w ich opinii nie było rozwiązaniem problemu. Jednak nowy rząd zamierza zrobić porządek i wprowadzić obowiązkowe umowy kontraktacyjne.

Jak twierdzi Renata Kania z zespołu prasowego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, trudna sytuacja na rynku porzeczki czarnej, z jaką mieliśmy do czynienia w ostatnich latach wynika przede wszystkim ze słabej pozycji rynkowej producentów porzeczki. - Produkcja tych owoców jest bardzo rozdrobniona. Porzeczki czarne są kierowane głównie do przetworzenia, więc popyt na ten gatunek owoców zależy głównie od sytuacji na rynku produktów przetworzonych. Indywidualni producenci rzadko mają możliwość prowadzenia skutecznych negocjacji cen - dodaje. 

MRiRW informuje, że w celu wzmocnienia pozycji rynkowej producentów, m.in. producentów owoców miękkich, Program działań Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na lata 2015-2019 przewiduje wprowadzenie obowiązkowych umów kontraktacyjnych.

- W dniu 3 października 2015 r. weszły w życie przepisy ustawy z dnia 10 lipca 2015 r.  o zmianie ustawy o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1419), która wprowadza obowiązek zawierania pisemnych umów na dostarczanie produktów rolnych. Oznacza to, że każde dostarczanie produktów rolnych, z wyłączeniem sprzedaży bezpośredniej, przez producentów, grupy producentów, organizacje producentów lub ich zrzeszenia do pierwszego nabywcy wymaga pisemnej umowy. W przypadku gdy pierwszym nabywcą nie jest przetwórca, umowa między kolejnymi nabywcami powinna być również zawierana na piśmie - informuje. 

Jak twierdzi resort rolnictwa, celem przedmiotowych umów jest z jednej strony zabezpieczenie stałości dostaw niezbędnej ilości surowca o określonych parametrach na potrzeby przemysłu przetwórczego, a z drugiej – zagwarantowanie producentom zapłaty za dostarczone produkty, jeżeli spełnione zostaną warunki zawarte w umowie.

- Rozwiązanie to pozwoli producentom na lepsze planowanie produkcji i dostosowanie jej do zapotrzebowania. Stosowanie umów wpłynie również na poprawę koordynacji 
i planowania działań w ramach łańcucha marketingowego, optymalizację kosztów produkcji, wzmocnienie pozycji producentów rolnych, ograniczanie nieuczciwych praktyk handlowych, uporządkowanie relacji między producentami a przetwórcami i handlowcami - podaje MRiRW. 

Jednym z podejmowanych przez rząd działań systemowych jest wdrażanie uregulowanego przepisami UE instrumentu wsparcia organizacji producentów owoców i warzyw poprzez dofinansowywanie realizowanych przez nie programów operacyjnych. - Organizacje producentów, dzięki prowadzonej analizie rynku mogą skutecznie dostosować wielkość produkcji swoich członków do popytu, a koncentrując podaż stają się atrakcyjnymi partnerami dla zakładów przetwórczych. Mogą zatem mieć wpływ na poziom uzyskiwanych cen  - informuje zespół prasowy resortu rolnictwa. 

Działania możliwe do wdrożenia w ramach programów operacyjnych są zawarte w opracowanej przez MRiRW „Strategii krajowej dla zrównoważonych programów operacyjnych organizacji producentów owoców i warzyw”. - Strategia obejmuje m.in. stosowanie mechanizmu nieprzeznaczania do sprzedaży owoców i warzyw, mające na celu złagodzenie skutków wystąpienia sytuacji kryzysowej na rynku, a także działanie polegające na wspieraniu łączenia się organizacji producentów oraz przygotowania się do nabycia udziałów lub akcji w spółkach sektora owoców i warzyw oraz nabycia tych udziałów lub akcji. Pomoc przyznawana organizacjom producentów owoców i warzyw może wynosić 4,1% wartości produkcji sprzedanej przez daną organizację producentów. Pułap ten może zostać zwiększony do 4,6 %, jeśli organizacja realizuje środki zarządzania kryzysowego. Wsparcie to jest ograniczone do 60% założonego przez organizacje funduszu operacyjnego - tłumaczy zespół MRiRW. 

- Ponadto, w celu zwiększenia zainteresowania konsumentów owocami porzeczek i ich przetworami, a tym samym zwiększenia poziomu ich sprzedaży, możliwe jest prowadzenie działań promocyjnych tych owoców ze wsparciem ze środków unijnych i krajowych w ramach mechanizmu WPR „Wsparcie działań promocyjnych i informacyjnych na rynkach wybranych produktów rolnych” - dodaje. 

Program działań MRiRW przewiduje również w obszarze polityki międzynarodowej działania polegające na wzmocnieniu promocji polskich produktów żywnościowych przez placówki dyplomatyczne.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI