Jagody goji sposobem na poprawę rentowności upraw owoców miękkich?

Autor: www.sadyogrody.pl 26 stycznia 2017 08:00

Jagody goji sposobem na poprawę rentowności upraw owoców miękkich? fot. shutterstock.com

Obecnie plantatorzy owoców miękkich poszukują alternatywy wobec nieopłacalnych upraw porzeczki czarnej, czy aronii. Uwagę przykuwają coraz częściej owoce o wysokich walorach prozdrowotnych. W ten trend wpisuje się kolcowój, zwany potocznie jagodą goji. O możliwościach uprawy tego gatunku w Polsce mówiła dr Dorota Łabanowska-Bury oraz plantatorka jagody goji Elwira Maciejec z PHU Dilbar, podczas XIII Konferencji „Jagodowe Trendy” w Kraśniku.

Kolcowój pochodzi z Azji, m.in. z Chin, Tybetu oraz Himalajów. Jak mówiła dr Dorota Łabanowska-Bury, nasadzenia tego gatunku na chwilę obecną wykonywane są zarówno na kontynencie azjatyckim, jak i w Europie (m.in. Serbia, Bułgaria, Włochy, Grecja, Macedonia). Na plantacjach towarowych na południu kontynentu przydatne są bułgarskie odmiany kolcowoju szkarłatnego, przetestowane w lokalnych warunkach klimatyczno-glebowych JB1, JB2, JBX, JB4.

- W uprawie dostępnych jest kilkadziesiąt różnych odmian kolcowoju, które wyróżniają się siłą wzrostu, a także kształtem i barwą owoców oraz ich wielkością (zwykle podłużne do 2 cm długości). Do nasadzeń produkcyjnych polecane są raczej odmiany kolcowoju chińskiego ze względu na większą produktywność krzewów oraz wyższej jakości owoce. Niedojrzałe owoce uznawane są za trujące, ze względu na zawartość hioscyjaminy – mówiła prelegentka.

Dodała, że dojrzałe owoce po wysuszeniu mają wysoką zawartość witaminy C (ok 2500 mg w 100 g jagód). Dodatkowo dostarczają organizmowi człowieka witamin z grupy B (B1,B2, B6) i składników mineralnych, fosforu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku selenu. W krajach Europy Zachodniej owoce jagody goji zostały okrzyknięte mianem „superfruits”, czyli owoców o wyjątkowych walorach. Wysoką wartość odżywczą oraz właściwości prozdrowotne tego gatunku potwierdzono na podstawie badań przeprowadzonych w Małopolskim Centrum Monitoringu i Atestacji Żywności, przy UR w Krakowie.

Przeważnie kolcowój na plantacjach prowadzony jest w formie krzewu (dorasta do 1-3 m wys.), z uwagi na zwisające gałęzie – przy podporach. Rośliny mają niewielkie wymagania klimatyczno glebowe. Zimą tolerują spadki temperatury nawet do -30 st. C. Dobrze rosną i plonują na glebach słabszych, piaszczystych, przepuszczalnych, zaś słabiej na glebach podmokłych, gliniastych. Gatunek ten preferuje gleby lekkie (pH 8,2-8,6). Pod plantacje warto przeznaczać stanowiska słoneczne lub tylko częściowo zacienione.

Jak mówiła dr Łabanowska-Bury, roślinom prowadzonym na plantacji należy zapewnić odpowiednie zaopatrzenie w składniki pokarmowe i nawadnianie – szczególnie w pierwszych 3-4 latach po posadzeniu. Zabiegiem wpływającym na powodzenie w uprawie jagody goji jest poprawa struktury i zasobności gleby, poprzez dostarczanie wiosną lub jesienią (rok przed założeniem uprawy) dobrze rozłożonego obornika w ilości około 20 t/ha. Kolcowój korzystnie reaguje również na nawozy fosforowe w formie np. superfosfatu (30-50 kg/ha), oraz potasowe ok. 15 kg/ha.

Prelegentka przedstawiła również informacje dotyczące zalecanego rozstawu roślin. Na towarowych plantacjach z powodzeniem można sadzić rośliny w rozstawie 2,0- m x 2,5 m (2000 roślin/ha), co ważne warto uwzględnić możliwość wjazdu maszyn. W celu ograniczenia zachwaszczenia i poprawy wilgotności gleby zaleca się ściółkowanie rzędów.

Według Włoskich doświadczeń, pełnia owocowania kolcowoju przypada zwykle na 5 rok po posadzeniu roślin. Na plantacjach założonych w kwietniu rośliny jeszcze w tym samym roku wydały  po 0,5 kg jagód, zaś 2-3 latach włoscy plantatorzy uzyskiwali plon wielkości 1,5-2 kg/ roślinę. Jagody goji najczęściej dostępne są na rynku i spożywane w postaci suszonej  (importowane zwykle z Chin) lub od niedawna – soków. We Włoszech w ciągu ostatnich kilku lat powstało kilka plantacji dostarczających na rynek świeże owoce. Ponadto jagody goji wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym.

Elwira Maciejec z PHU Dilbar w 2016 roku założyła plantację kolcowoju. Jak mówiła podczas tegorocznej konferencji w Kraśniku, koszt założenia plantacji jagody goji wynosi 80 tys. zł. (w tym sadzonki 50 tys. zł + mikoryza, obornik, orka 30 tys. zł). 2 i 3 rok prowadzenia plantacji – koszty około 30 tys. zł. Plantatorzy decydujący się na założenie uprawy kolcowoju mogą skorzystać z możliwości pozyskania środków finansowych z programu operacyjnego obszarów wiejskich działanie „Współpraca”. Planowany termin rozpoczęcia naboru wniosków przypada na II kwartał 2017 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM