Jagoda kamczacka – perspektywy uprawy towarowej w Polsce

Autor: Krystyna Zagórska, www.sadyogrody.pl 23 lutego 2015 09:38

Jagoda kamczacka – perspektywy uprawy towarowej w Polsce fot. jagoda-kamczacka.com

Owoce jagody kamczackiej 'Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Sevast.' są dostępne w sprzedaży krajowej już od kilkunastu lat i cieszą się dużym zainteresowaniem. Z krzewu w pełni owocowania można uzyskać nawet 8 kg. Czy warto wprowadzić ten gatunek do produkcji towarowej?

Jagoda kamczacka jest rośliną długowieczną, może owocować nawet 30 lat. Posiada charakterystyczne podłużne (średnica ok. 1 cm i długość do 5 cm), granatowe owoce pokryte niebieskim woskowym nalotem. Są cenione ze względu na wysokie walory smakowe (słodko-kwaśny smak z charakterystyczną goryczką) oraz zdrowotne. Ponadto należą do najwcześniej dojrzewających owoców – roślina kwitnie na przełomie marca i kwietnia, natomiast pierwsze owoce dojrzewają już w pierwszej połowie maja - przed wczesnymi odmianami truskawek.

Gatunek ten jest bardzo wytrzymały na mróz. Zimą znosi spadki temperatury nawet do -45 st.C, a kwiaty są odporne na przymrozki wiosenne do -8 st.C. Z tego względu plantacje można zakładać na terenach o mroźniejszym klimacie, gdzie nie sprawdzają się inne uprawy sadownicze. Jagoda kamczacka najlepiej rośnie i plonuje na stanowiskach słonecznych, jednak znosi lekkie zacienienie. Preferuje gleby żyzne, umiarkowanie wilgotne, piaszczysto-gliniaste, lekko kwaśne (pH 5,5-6,0). Długotrwałe podtopienia niekorzystnie wpływają na wzrost roślin.

Na plantacjach należy sadzić co najmniej dwie różne odmiany jagody, gdyż jest to roślina obcopylna. Przy nasadzeniach stosuje się przeważnie rozstaw 2,5 m x 1 m. Wskazane jest ściółkowanie, w celu ograniczenia rozwojowi chwastów, jak i nadmiernego przesuszania gleby. W pierwszych latach uprawy krzewy nie wymagają cięcia, dopiero od 6-7 roku należy przeprowadzać cięcie odmładzające. Jagoda kamczacka przydatna jest także do nasadzeń ekologicznych, gdyż rzadko porażana jest przez choroby i szkodniki.

Jagoda kamczacka zaczyna owocować w 2-3 roku po posadzeniu, jednak znaczący plon pojawia się dopiero w 4 roku. Średnia plenność to około 3 kg z krzewu. W zależności od odmiany i warunków uprawy można uzyskać nawet do 8 kg. Owoce zebrane w odpowiedniej fazie dojrzałości zachowują wyższą jakość i trwałość. Należy je zbierać kilka dni po wybarwieniu się, kilkakrotnie, gdyż dojrzałe szybko opadają. W Rosyjskiej Akademii Rolniczej wykazano, że owoce niektórych odmian mogą być przechowywane w chłodni nawet do 3-4 tygodni.

W Polsce wyselekcjonowano odmiany o smacznych owocach m.in. 'Jolanta', 'Wojtek', 'Zojka'. Uprawiane są znane odmiany rosyjskie 'Dlinnopłodna', 'Czelabinka', 'Sinigłazka', 'Wołoszebnica' oraz 'Czerniczka'. Do produkcji na skalę towarową polecane są również nowe odmiany -  'Bakczarskaja Jubilejnaja', 'Docz Velikana', 'Gordost', 'Bakczara', 'Jugana', 'Silginka', 'Streżewczanka' oraz pochodzące z  Kanady - 'Tundra', 'Borealis', 'Aurora' oraz 'Hobeybee'.

Uprawa jagody kamczackiej na większą skalę prowadzona jest w Rosji, Kanadzie oraz Japonii. Gatunek ten ma szanse na wprowadzenie do krajowej produkcji towarowej ze względu na  wczesne dojrzewanie owoców, wytrzymałość na mróz i wiosenne przymrozki oraz małą podatność na choroby i szkodniki - pod warunkiem znalezienia pewnego rynku zbytu. Owoce są spożywane w stanie świeżym, jak i w postaci przetworzonej np. soki, konfitury, mrożonki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM