PARTNER SERWISU

IO realizuje zadania nt. bioróżnorodności i ochrony zasobów genowych

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 20 września 2016 12:50

IO realizuje zadania nt. bioróżnorodności i ochrony zasobów genowych - Na przykładzie brzoskwini można przedstawić jak duża jest różnorodność owoców tego gatunku/ fot. shutterstock.com

- Bioróżnorodność w roślinach sadowniczych jest coraz bardziej doceniana nie tylko w Polsce, ale i poza granicami naszego kraju. Konwencja o różnorodności biologicznej określa zasady ochrony, pomnażania oraz korzystania z zasobów różnorodności biologicznej - mówił dr Mirosław Sitarek z Instytutu Ogrodnictwa, podczas szkolenia „Uprawa, odmiany i zbiór jagody kamczackiej”

Konwencja międzynarodowa wyznacza trzy główne cele, tj. ochronę różnorodności biologicznej, zrównoważone użytkowanie jej elementów oraz uczciwy i sprawiedliwy podział korzyści wynikających z wykorzystywania zasobów genetycznych. W Polsce Instytut Ogrodnictwa odgrywa bardzo ważną rolę w przypadku roślin sadowniczych. Zasoby genowe są wykorzystywane również w hodowli twórczej, a wiec do tworzenia nowych odmian jako źródło różnych genów – mówił dr Sitarek.

- Na przykładzie brzoskwini można przedstawić jak duża jest różnorodność owoców tego gatunku. – Ze względu na kształt owoców brzoskwinie właściwe można podzielić na tradycyjne (okrągłe) i płasko owocowe, czyli inaczej spodkowe lub talerzowe. Brzoskwinie o płaskich owocach Chińczycy określają jako „Peento” lub „Peen Tao”, a amerykanie „doughnut-shaped” lub „saucer peach” – mówił.

Dr Sitarek zaznaczył, że o wiele mniej problemów jest z nazewnictwem płaskich nektaryn. - Najczęściej używaną nawą są flateryny (ang. Flaterines). Brzoskwinie i nekataryny o płaskich owocach od odmian tradycyjnych różnią się nie tylko kształtem owoców , ale także wyglądem pestki. Warto podkreślić, że u płaskich jest ona okrągło spłaszczona i znacznie mniejsza – dodał.

- Inny podział odmian brzoskwini uwzględnia twardość owoców. Te o bardzo jędrnych owocach przeznaczone są raczej do przetwórstwa i w odróżnieniu od odmian deserowych określa się mianem twardki. Z kolei twarde nektaryny nazywa się brynionami lub gołkami. Również pestki brzoskwini o bardzo jędrnych owocach są twardsze niż odmian deserowych i głębiej bruzdowane. Amerykanie ten rodzaj owoców określają „stony hard varieties”, czyli odmiany twarde jak kamień – tłumaczył.

- Do rzadkich gatunków niegdyś zaliczano borówkę wysoką. Obecnie gatunek ten jest powszechnie uprawiany w naszym kraju. Duża różnorodność występuje w obrębie maliny. Do produkcji włączono odmiany o żółtych owocach po czarne. Coraz większe zainteresowanie zyskuje polskie MiniKiwi, ale również pigwowiec, zwłaszcza w krajach północnej Europy, tj. Łotwa, Litwa, Estonia. Niewątpliwie perspektywistycznym gatunkiem jest dereń jadalny, rokitnik oraz żurawina – wyliczał dr Sitarek.

W Instytucie Ogrodnictwa realizowane są zadania dotyczące ochrony zasobów genowych, w tym także prowadzona jest ewidencja starszych egzemplarzy drzew owocowych (głównie jabłoni i gruszy), co – jak zaznaczył Mirosław Sitarek – zostało zainicjowane w bieżącym roku. W opinii eksperta, nie możemy poprzestać na samej konsumpcji jabłek. Powinniśmy spożywać różne owoce tak, aby ta paleta bioaktywnych związków w owocach pomogła dobrze funkcjonować naszemu organizmowi.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI