IERiGŻ: Analiza cen owoców i przetworów

Autor: www.sadyogrody.pl / IERiGŻ 14 października 2019 11:11

IERiGŻ: Analiza cen owoców i przetworów fot. shutterstock

We wrześniu 2019 r., spośród owoców skupowanych z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, podrożały w relacji do września 2018 r. jabłka (o 82%) oraz gruszki (o 67%). Wśród odmian jabłek znajdujących się w obrocie dominowały odmiany letnie oraz odmiana Gala - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w raporcie rynkowym.

Zakłady przetwórcze za jabłka do tłoczenia płaciły 0,57 zł/kg (więcej o 159% niż we wrześniu poprzedniego roku). Wyższe były też ceny skupu malin (o 131%) oraz śliwek (o 22%) przeznaczanych do mrożenia. Podaż owoców do przetwórstwa, zwłaszcza jabłek oraz malin, była znacząco niższa w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego.

Ceny oferowane za jabłka we wrześniu 2019 r., w porównaniu z wrześniem 2018 r., na rynkach hurtowych, były wyższe średnio o 75%. Na rynku hurtowym podrożały też śliwki (o 49%) i gruszki (o 41%). Obniżyły się natomiast ceny cytryn (o 29%), pomarańczy (o 13%), mandarynek (o 11%) oraz truskawek (o 9%). Zbliżone do ubiegłorocznych pozostały natomiast wrześniowe hurtowe ceny winogron.

We wrześniu 2019 r., w porównaniu z sierpniem br., przeciętne ceny jabłek w skupie na rynek produktów świeżych wzrosły o 88%, a na rynkach hurtowych o 15%. W zakładach przetwórczych ceny skupu płacone za jabłka do tłoczenia, w porównywanych miesiącach, wzrosły o 19%. Podrożały
też śliwki do mrożenia (o 12%), ale potaniały maliny (o 10%), których podaż była mniejsza, ale były one niższej jakości.

Na rynku hurtowym, poza cenami jabłek, wzrosły we wrześniu w porównaniu do sierpnia br. jedynie ceny mandarynek (o 8%). Obniżyły się natomiast ceny winogron (o 28%) oraz śliwek (o 14%). Zbliżone do cen z ubiegłego miesiąca były natomiast ceny cytryn, bananów oraz pomarańczy.

W sierpniu 2019 r., w relacji do sierpnia 2018 r., wzrosły ceny detaliczne śliwek (o 28%), winogron (o 27%), malin (o 25%), truskawek (o 19%), bananów (o 18%) oraz gruszek, a obniżyły się cytryn (o 21%) i jabłek (o 8%).

W średnich i dużych firmach w lipcu 2019 r., w porównaniu z lipcem 2018 r., wzrosła produkcja soku jabłkowego pitnego (o 31%) oraz soków pitnych z owoców cytrusowych (o 14%). Niższa była za to produkcja kompotów (o 30%), owoców mrożonych (o 16%) oraz skoncentrowanego soku jabłkowego (o 8%). W porównaniu do czerwca br., najbardziej (tj. o 28%) obniżyła się produkcja soku zagęszczonego z jabłek, co wynikało z małej podaży jabłek do przetwórstwa, a wzrosła ilość wytworzonych dżemów (o 31%) oraz owoców mrożonych (o 24%), do produkcji których trafiały
letnie gatunki krajowych owoców.

Średnie ceny zbytu pitnych soków pomarańczowych i jabłkowych oraz dżemów, a także ananasów i brzoskwiń w puszkach, w sierpniu 2019 r., wobec sierpnia 2018 r. oraz wobec lipca 2019 r., nie zmieniły się istotnie. Wzrosły natomiast (o 13%) w sierpniu 2019 r., wobec sierpnia 2018 r. przeciętne ceny zbytu truskawek mrożonych. Wolumen eksportu owoców świeżych w lipcu 2019 r., wobec lipca 2018 r. był wyższy o 12%, a eksport przetworów owocowych o 8%. Eksport owoców świeżych zwiększył się głównie z powodu większej sprzedaży zagranicznej jabłek (o 61%) oraz truskawek (o 61%), a przetworów w wyniku wzrostu eksportu soku jabłkowego (o 76%).

Wartość eksportu owoców świeżych, z powodu ich bardzo niskich cen, obniżyła się o 29% do 50,4 mln EUR. Wartość sprzedaży zagranicznej przetworów zmniejszyła się nieznacznie, tj. o 3% i wyniosła 123,0 mln EUR. Import owoców świeżych zmniejszył się w lipcu 2019 r., wobec lipca 2018 r. o 5% do 152,8 tys. t. Mniejszy był przywóz winogron (o 47%), brzoskwiń i nektaryn (o 20%), a wyższy jedynie bananów (o 12%). Import przetworów zwiększył się o 7% (do 40,2 tys. t), głównie w wyniku większego przywozu soków zagęszczonych (o 25%).

W lipcu 2019 r. ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 11,3 mln EUR, wobec dodatniego 4,5 mln EUR w lipcu poprzedniego roku. W miesiącach I-VII 2019 r. ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 214,2 mln EUR, wobec ujemnego 149,0 mln EUR w analogicznym okresie poprzedniego roku. Wartość eksportu zmniejszyła się o 3% i wyniosła 1,13 mld EUR, a importu była większa o 30% i wyniosła 1,72 mld EUR. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.