PARTNER SERWISU

Holenderski doradca: Zmiany w polskim sadownictwie postępują za wolno. Wykorzystajcie swoje możliwości!

Autor: Aneta Gwara-Tarczyńska/www.sadyogrody.pl 27 kwietnia 2017 11:16

Holenderski doradca: Zmiany w polskim sadownictwie postępują za wolno. Wykorzystajcie swoje możliwości! Peter van Arkel, doradca sadowniczy z Holandii, specjalizujący się w agrotechnice sadów jabłoniowych i gruszowych / fot. A.Gwara-Tarczyńska

- Ostatnie dwa lata trwania embarga odebrały energię polskim sadownikom. Teraz jest czas aby zająć się planowaniem na dłuższą perspektywę. Z mojego punktu widzenia polscy sadownicy mają bardzo duże możliwości. Głupotą będzie nie wykorzystanie danej szansy. Dostajecie ja tylko raz! – apelował Peter van Arkel, doradca sadowniczy z Holandii, specjalizujący się w agrotechnice sadów jabłoniowych i gruszowych podczas konferencji sadowniczej „Europa rynkiem dla polskich jabłek” w Lublinie.

- Początkowo, 11 lat temu, kiedy przyjechałem do Polski zostałem poproszony o to, żeby pomóc polskim sadownikom poprawić jakość i polony. Teraz jestem poproszony jak te jabłka wyeksportować do Europy Zachodniej. Za kilka lat zapewne zostanę poproszony, żeby powiedzieć jak eksportować gruszki odmiany ‘konferencja’ do Holandii – żartował.

Polscy sadownicy naprawdę muszą poprawić jakość swoich produktów. - Siedem, osiem lat temu na konferencji w Lublinie mówiłem jak poprawić jakość jabłek. Od tego czasu wiele się zmieniło – straciłem sporo włosów, wam przybyło 20-25 tys. hektarów sadów jabłoniowych. W tym czasie bardzo mocno Polska zwiększyła produkcję jabłek, co również wynika ze zmiany klimatu – przez ostatnie lata nie było żadnych dużych przymrozków. Poczyniono bardzo duże inwestycje w infrastrukturę i częściowo poprawiono jakość owoców, zwłaszcza na tych pochodzących z nowych nasadzeń – tłumaczył.

Jak mówił doradca z Holandii, w zeszłym roku był z grupa włoskich sadowników w Polsce. - Byli bardzo pozytywnie zaskoczeni jakością polskich jabłek. Wiele gospodarstw produkuje owoce takiej jakości, która nadaje się do sprzedaży na eksport – dodał.

Według niego, sytuacja sadowników w Polsce jest zupełnie inna niż sadowników z Europy Zachodniej. Polskie sadownictwo ma wiele różnych twarzy.

- Spora część sadowników produkuje owoce tylko na przemysł, jednak jest też część gospodarstw produkujących owoce najwyższej jakości. Jest też grupa pomiędzy. Polska ma też swoje specyficzne problemy. W dalszym ciągu pozostaje dużo starych nasadzeń, około 60 tys. hektarów jabłek odmiany ‘idared’. Nawet nie potrafię sobie wyobrazić ile to jest. Jednocześnie jest wiele nowoczesnych nasadzeń, które mogą konkurować w każdym zakątku świata. Postawiono dużo super nowoczesnych obiektów. Z jeden strony w ciągu ostatnich ośmiu lat powstało dużo nowych nasadzeń – co z mojego punktu widzenia jest małym cudem – natomiast z drugiej strony usuwanie starych nasadzeń odbywa się zbyt wolno. To musi się zmienić – apelował Peter van Arkel.

Ceny jabłek są jak woda w wodospadzie. - Zawsze idą do najniższego punktu ale to musi się skończyć. Wielu sadowników w Polsce nie zdaje sobie sprawy, że jest bardzo duże powiązanie relacji cenowych owoców przemysłowych i deserowych. Niskie ceny jabłek przemysłowych mają wpływ na ceny wszystkich jabłek w całej Europie. W dalszym ciągu dużo osób uważa, że produkcja jabłek przemysłowych i deserowych są zupełnie odrębne. Jednak istnieje bardzo dużo powiązań. Musimy zamrozić niskie ceny jabłek. W przeciwnym razie wszyscy się wykończymy – przyznał.

W Europie było już kilka „jabłkowych” kryzysów. - Zanim Polska dołączyła do Unii Europejskiej były już trzy takie kryzysy. Jeden po dołączeniu Polski do UE. Jednak ten ostatni niestety jest najgorszy i w dużej mierze związany z rosyjskim embargiem. Rosjanie kiedyś mieli żelazną kurtynę, natomiast teraz Putin próbuje zrobić mur dla owoców. Zwłaszcza sadownicy w Polsce, Holandii i Belgii słono płacą za trwający zakaz. Polskim sadownikom łatwiej jest przetrwać ten kryzys dzięki niższym kosztom pracy. W Holandii pracownik z Polski kosztuje około 16 euro/h. W Belgii jest to 11 euro/h. We Włoszech 13 euro/h, w Niemczech 10 euro/h, natomiast w Polsce – 2-3 euro/h. Średnia wartość nakładu pracy na hektar sadu to jakieś 600 godzin. Jak widać istnieje duża różnica w poszczególnych krajach wynikająca z kosztów pracy. Ponadto przechowywanie i sortowanie jest w Polsce dużo tańsze. Wasze koszty produkcji są naprawdę bardzo niskie w porównaniu z kosztami w Holandii. Więc jeśli nowocześni sadownicy do tej pory nie stali się milionerami to znaczy, że coś poszło nie tak jak powinno – tłumaczył doradca.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.