Hiszpanie liderem w produkcji owoców persymony

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: freshplaza 18 kwietnia 2016 15:02

Hiszpanie liderem w produkcji owoców persymony Hiszpania jest liderem jeśli chodzi o produkcję owoców persymony/ fot. shutterstock.com

Owoce persymony, inaczej nazywane kaki, to obecnie najszybciej rozwijające się uprawy owocowe w Hiszpanii - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: freshplaza.

W minionym roku odnotowano około 6 tys. producentów tych owoców. Jeszcze w roku 2010 wielkość hiszpańskich zbiorów szacowana była na około 12 tys. ton, podczas gdy w roku 2015 produkcja przekroczyła wielkość 240 tys. ton.

Zdecydowana większość tych owoców kierowana jest na eksport – średniorocznie eksportuje się około 160 tys. ton owoców kaki, które skierowano na około 48 rynków na całym świecie. Łączna powierzchnia upraw tych owoców w Hiszpanii to 17 tys. ha, przy czym około 90 proc. plantacji znajduje się w prowincji Walencja.

Zdaniem lokalnych producentów do roku 2020 wielkość produkcji szacowana jest nawet na około 650 tys. ton. Jednym z największych problemów ze sprzedażą owoców kaki są nie tylko wysokie ich ceny ale także mała popularność tego owocu wśród unijnych konsumentów oraz bardzo mała świadomość tego produktu i jego zalet.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI