PARTNER SERWISU

Hiszpania: Producenci cytrusów domagają się lepszej ochrony fitosanitarnej

Autor: FAMMU/FAPA z wykorzystaniem Fresh Plaza 01 grudnia 2015 11:53

Hiszpania: Producenci cytrusów domagają się lepszej ochrony fitosanitarnej Producenci cytrusów chcą lepszej ochrony fitosanitarnej/ fot. shutterstock

Przedstawiciele organizacji sektora produkcji cytrusów wystosowali pismo do hiszpańskich członków PE z prośbą o zapewnienie ochrony europejskich plantacji cytrusów przed zagrożeniami fitosanitarnymi, jakie niosą ze sobą produkty i materiały pochodzenia roślinnego importowane z krajów trzecich - informuje FAMMU/FAPA z wykorzystaniem Fresh Plaza.

Postulaty zostały zgłoszone przez następujące organizacje: COAG, ASAJA, UPA, Spółdzielnie Rolno-Spożywcze (Cooperativas Agroalimentarias), Międzyzawodowe Stowarzyszenie Producentów Cytryn i Grejpfrutów (the Interprofessional Association of Lemon and Grapefruit - Ailimpo), FEPEX oraz Komitet Zarządzający ds. Cytrusów.

W ostatnim czasie rozpoczęto rozmowy trójstronne, których celem jest uzgodnienie kształtu propozycji PE i Rady w kwestii podjęcia środków ochronnych przeciwko rozprzestrzenianiu szkodników roślin (Plant Protection Act). Jednym z najbardziej kontrowersyjnych punktów przygotowywanego rozporządzenia są warunki na jakich Unia pozwoli na dostęp do unijnego rynku dla produktów i materiałów pochodzenia roślinnego z krajów trzecich. 

Producenci cytrusów uważają, że obecny unijny system kontroli fitosanitarnej nie stanowi wystarczającej ochrony. Hiszpański sektor produkcji owoców cytrusowych powołał się na ostatnie przypadki „importowania” chorób i szkodników roślin, takich jak np. Xyllela fastidiosa lub powtarzające się incydenty groźnych chorób grzybowych, które to dotykają przede wszystkim kraje południa UE. Brak dostatecznej protekcji stwarza zagrożenie rozprzestrzenia się chorób i szkodników m.in. na plantacjach cytrusów w krajach basenu Morza Śródziemnego.

Sektor hiszpański poparł wcześniejszy wniosek złożony przez Francję i Hiszpanię, dotyczący ustanowienia tzw. oficjalnej „białej listy”. W ten sposób dostęp do unijnego rynku były możliwy tylko dla produktów pochodzących ze ściśle określonych krajów, dających gwarancję zapewnienia bezpieczeństwa fitosanitarnego. Podejście to różni się od obecnego opierającego się na „czarnej liście”.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI