Hiszpania liderem produkcji i eksportu mandarynek

Autor: FAMMU/FAPA 16 lutego 2017 14:43

Hiszpania liderem produkcji i eksportu mandarynek fot. pixabay.com

Ogłoszone dane dot. produkcji mandarynek w Hiszpanii w sezonie 2016/2017 zakładają wielkość 2,446 mln ton wobec 1,972 mln ton w poprzednim sezonie. Tym samym w bieżącym sezonie odnotowany zostanie około 24% wzrost produkcji tych cytrusów - podaje FAMMU/FAPA.

Spore ilości mandarynek kierowane są na hiszpańskim rynku do bezpośredniej konsumpcji - w omawianym sezonie 2016/2017 zakłada się wielkość niecałych 460,0 tys. ton wobec 397,3 tys. ton w poprzednim okresie.

Hiszpania to nie tylko największy producent, ale i eksporter mandarynek. W sezonie 2016/2017 wysłane zostanie około 1,7 mln ton tych cytrusów wobec 1,49 mln ton poprzednio.

Zdecydowanie największymi importerami hiszpańskich owoców są kraje unijne – kierowane jest tam około 91% łącznego eksportu mandarynek. W poprzednim sezonie najwięcej owoców skierowano do Niemiec – 421,6 tys. ton, Francji – 364,7 tys. ton, czy Wielkiej Brytanii – niecałe 159,0 tys. ton i Polski.

Import w porównaniu do wielkości produkcji i eksportu jest marginalny – zakłada się, że w sezonie 2016/2017 wyniesie zaledwie 13,0 tys. ton.

Do przetwórstwa skierowane zostanie w omawianym okresie 300,0 tys. ton mandarynek (głównie przetwarzanych jako owoce puszkowane).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM