Dyrektor IO w Skierniewicach: Dbałość o jakość i współpraca producentów kluczem do sukcesu na globalnym rynku



Aneta Gwara-Tarczyńska / www.sadyogrody.pl - 13 listopada 2019 22:47


Polskie owoce i warzywa na świecie muszą być postrzegane pozytywnie, inaczej nie utrzymywałyby swojego znaczenia na międzynarodowej arenie. - Jednak niezwykle ważne jest, by pamiętać, że nie jest to dane raz na zawsze. Niezwykle istotna jest dbałość o jakość owoców i warzyw oraz współpraca producentów - mówiła dr hab. Dorota Konopacka, prof. IO, dyrektor, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach podczas V edycji konferencji Sady i Ogrody.

Dodała, że w dzisiejszych czasach tylko jakość może być  niepodważalną przewagą wyróżniającą producentów na międzynarodowych rynkach. - W obliczu embarga i tego, że rynek jest nasycony owocami i warzywami to właśnie jakość staje się przewagą dzięki której produkty utrzymują się na rynku - wyjaśniła prelegentka. 

- W kwestii jakości należy zwracać uwagę na preferencje konsumentów, trzymać się zasad integrowanej produkcji oraz pamiętać, że te kraje, które od nas kupują owoce, mają coraz lepsze systemy kontroli. Czasy kiedy można było 'przemycić' źle ochronione owoce dawno minęły. Kraje do których eksportujemy owoce mają coraz lepsze systemy kontroli, które są w stanie sprawdzić praktycznie wszystko - tłumaczyła. 

Według dr hab. Doroty Konopackiej, w Polsce nie jest dostatecznie doceniana jakość materiału szkółkarskiego i nasiennego. - Jeżeli materiał szkółkarski posiada certyfikaty to łatwiej go ochronić, drzewa szybciej rosną i owocują, są mniej podatne na wszelkie zachorowania. Wydaje mi się, że nad tą kwestią należy jeszcze popracować - przyznała. 

Ekspertka podkreśliła, że producenci owoców i warzyw mają jedną niewykorzystaną przewagę konkurencyjną – sprzyjające trendy konsumenckie i rynkowe. - O ile światowe trendy dietetyczne wskazują, że powinniśmy ograniczyć spożywanie mięsa o tyle nie ma takiego dietetyka, który by powiedział, że nie warto spożywać więcej owoców i warzyw, o czym świadczy m.in. najnowsza piramida żywieniowa. 50 proc. każdego spożywanego przez nas posiłku powinny stanowić owoce i warzywa - skomentowała. 

- Konsumenci ciągle jedzą za mało owoców i warzyw.  Sektorowi sprzyjają trendy konsumenckie a jakość jest kluczem do sukcesu producentów owoców i warzyw i to zarówno w kraju jak i na arenie międzynarodowej - zapewniła dr hab. Dorota Konopacka.