Dr hab. Piotr Latocha: Ciepła i stabilna pogoda sprzyja wzrostowi roślin i owoców MiniKiwi (zdjęcia)

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 27 czerwca 2019 11:00

- Kwitnienie MiniKiwi rozpoczęło się na początku czerwca, czyli mniej więcej w tym samym okresie jak rok wcześniej. Wysoka temperatura spowodowała jednak wyraźne skrócenie okresu kwitnienia - mówi serwisowi www.sadyogrody.pl dr hab. Piotr Latocha (prof. SGGW) z Katedry Ochrony Środowiska Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, prezes Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi.

-  Optymalne temperatury dla zapylenia i zapłodnienia wynoszą 23-25 stopni, tak wiec upały 30 stopni i więcej nie wpływają korzystnie w tym okresie. Podobnie nie sprzyjają one owadom zapylającym. Stąd ich aktywność ma miejsce głównie w godzinach porannych, gdy temperatury są niższe - mówi dr hab. Piotr Latocha.

I zaznacza, że w przypadku Minikiwi, które jest dwupienne, skuteczne zapylenie jest bardzo istotne dla dobrego plonu. - Dlatego warto wspomagać je wstawiając do sadu rodziny trzmiele czy pszczele. Krótszy okres kwitnienia z drugiej strony oddziałuje na bardziej wyrównane dojrzewanie owoców, co korzystnie wpływa na późniejsze handlowanie nimi - mówi.

- Pamiętać należy, aby tuż przed kwitnieniem nawodnić plantację, ponieważ woda jest potrzebna zarówno roślinie, jak i owadom - dodaje.

- Aktinidia jest rośliną o dużych wymaganiach wodnych. Szkodzi jej dłużej utrzymująca się susza, szczególnie połączona z upałami. Stąd nawadnianie o takich okresach jest kluczowe. Szczególnie w okresie intensywnego wzrostu zawiązków, czyli przez 40 dni od końca kwitnienia. Dbałość o w miarę stabilny poziom wilgoci w glebie powoduje, że owoce są dobrze wyrośnięte i ich skórka jest elastyczna i nie popękana, co może się zdarzyć np gdy po dłuższym okresie suszy spadnie obfity deszcz powodujący gwałtowny wzrost objętości owoców - tłumaczy ekspert.

Dr hab. Piotr Latocha podkreśla, że ciepła i co najważniejsze stabilna temperatura sprzyja wzrostowi roślin i owoców i decyduje o ich dobrej jakości podczas zbiorów. Ale zbyt wysokie temperatury (powyżej 30 st. C) połączone z suszą prowadzą do uszkodzeń owoców (poparzenia), szczególnie tych wystawionych na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.