Dr hab. Piotr Latocha: Ciepła i stabilna pogoda sprzyja wzrostowi roślin i owoców MiniKiwi (zdjęcia)



Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl - 24 czerwca 2019 22:33


- Kwitnienie MiniKiwi rozpoczęło się na początku czerwca, czyli mniej więcej w tym samym okresie jak rok wcześniej. Wysoka temperatura spowodowała jednak wyraźne skrócenie okresu kwitnienia - mówi serwisowi www.sadyogrody.pl dr hab. Piotr Latocha (prof. SGGW) z Katedry Ochrony Środowiska Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, prezes Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi.

-  Optymalne temperatury dla zapylenia i zapłodnienia wynoszą 23-25 stopni, tak wiec upały 30 stopni i więcej nie wpływają korzystnie w tym okresie. Podobnie nie sprzyjają one owadom zapylającym. Stąd ich aktywność ma miejsce głównie w godzinach porannych, gdy temperatury są niższe - mówi dr hab. Piotr Latocha.

I zaznacza, że w przypadku Minikiwi, które jest dwupienne, skuteczne zapylenie jest bardzo istotne dla dobrego plonu. - Dlatego warto wspomagać je wstawiając do sadu rodziny trzmiele czy pszczele. Krótszy okres kwitnienia z drugiej strony oddziałuje na bardziej wyrównane dojrzewanie owoców, co korzystnie wpływa na późniejsze handlowanie nimi - mówi.

- Pamiętać należy, aby tuż przed kwitnieniem nawodnić plantację, ponieważ woda jest potrzebna zarówno roślinie, jak i owadom - dodaje.

- Aktinidia jest rośliną o dużych wymaganiach wodnych. Szkodzi jej dłużej utrzymująca się susza, szczególnie połączona z upałami. Stąd nawadnianie o takich okresach jest kluczowe. Szczególnie w okresie intensywnego wzrostu zawiązków, czyli przez 40 dni od końca kwitnienia. Dbałość o w miarę stabilny poziom wilgoci w glebie powoduje, że owoce są dobrze wyrośnięte i ich skórka jest elastyczna i nie popękana, co może się zdarzyć np gdy po dłuższym okresie suszy spadnie obfity deszcz powodujący gwałtowny wzrost objętości owoców - tłumaczy ekspert.

Ciepła i co najważniejsze stabilna temperatura sprzyja wzrostowi roślin i owoców i decyduje o ich dobrej jakości podczas zbiorów. Ale zbyt wysokie temperatury (powyżej 30 st. C) połączone z suszą prowadzą do uszkodzeń owoców (poparzenia), szczególnie tych wystawionych na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.