PARTNER SERWISU

Dereń jadalny ma szansę stać się przyszłością w nasadzeniach towarowych

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 24 stycznia 2016 12:05

Dereń jadalny ma szansę stać się przyszłością w nasadzeniach towarowych Plon uzyskany na plantacjach wynosi ok. 30-80 kg z rośliny/ fot. shutterstock.com

- Dereń jadalny mało popularny dotychczas w uprawach ma szansę trafić do większych nasadzeń, z uwagi na łatwość produkcji owoców, które późno osiągają dojrzałość zbiorczą. Nie bez znaczenia również jest wytrzymałość krzewów na mróz i wiosenne przymrozki oraz stosunkowo niewielka podatność na choroby i szkodniki. Przeciętne ceny za owoce tego gatunku są wysokie, kształtują się na poziomie 15-18 zł/kg – mówiła dr hab. Iwona Szot z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, podczas XII Międzynarodowych Targów Agrotechniki Sadowniczej FruitPRO.

- Przy nasadzeniach towarowych wskazane jest prowadzenie roślin w formie niskich krzewów o szerokiej koronie, bądź drzew formowanych na niskim pniu (3-5 konarów). Dereń jadalny bardzo dobrze znosi cięcie, które stwarza możliwość uzyskania owoców o większej masie. Na plantacji należy sadzić co najmniej dwie odmiany derenia. Każda z odmian może służyć jako zapylacz dla pozostałych – powiedziała dr hab. Iwona Szot.

Dodała, że przed założeniem plantacji glebę trzeba oczyścić z chwastów trwałych. - Na początku uprawy chwasty likwidowane są mechanicznie, natomiast w kolejnych latach za pomocą herbicydów. W uprawach ekologicznych warto stosować ściółki okrywowe, które ograniczają nadmierny rozwój chwastów, jak również straty wody - zalecała.

- Problemy związane z ukorzenianiem sadzonek derenia sprawiają, że materiał szkółkarski nie jest tani. Najlepszym sposobem rozmnażania tego gatunku jest okulizacja, bądź szczepienie. W ten sposób rozmnażane krzewy owocują już w drugim roku po posadzeniu. Dereń uzyskany przez uszlachetnianie to koszt wielkości około 50-75 zł/szt, natomiast przez sadzonkowanie od 20-35 zł/szt. - oznajmiła prelegentka.

Zaznaczyła, że owoce derenia pochodzące ze stanowisk naturalnych osiągają niewielkie rozmiary i cechują się stosunkowo niewielką soczystością. Dlatego w naszym kraju prowadzona jest intensywna hodowla, a także na Ukrainie, Bułgarii, Słowacji, Serbii, Austrii, Jugosławii, we Francji, Niemczech i Turcji, w celu uzyskania odmian o większych owocach i określonym kształcie czy barwie – mówiła dr hab. Iwona Szot.

- Dereń na stanowiskach naturalnych plonuje od 3 do 5 kg z krzewu, jednak egzemplarze przeniesione na stanowiska uprawne zwiększają plonowanie. Plon uzyskany na plantacjach wynosi ok. 30-80 kg z rośliny. Zbiór owoców przeprowadza się w fazie pełnej dojrzałości, gdy zaczynają opadać na ziemię. Dlatego na plantacjach warto rozłożyć czarną włokninę, która zabezpiecza owoce przed brudzeniem, a także umożliwia wsiąkanie wody – dodała.

- Owoce większości odmian derenia jadalnego są ciemnoczerwone, lecz można natknąć się również na odmiany o barwie żółtej, bądź nawet białej. W pełnej dojrzałości owoce są bardzo smaczne i nadają się do spożywania w stanie świeżym tuż po zbiorze. Przeciętne ceny za owoce tego gatunku są wysokie, kształtują się na poziomie 15-18 zł/kg – powiedziała ekspertka.

Dodała, że przetwory z owoców derenia mogą być wykonywane praktycznie w każdym stadium ich dojrzałości. - Od stadium zielonego, kiedy możemy wykorzystywać je do kiszenia. Czerwone, twarde owoce przeważnie kierowane są do suszenia i kandyzowania. Natomiast owoce w pełni dojrzałe przeznaczone są do konsumpcji bezpośredniej, deserowej i innych przetworów, m.in. wyrobu dżemów, konfitur, czy różnych marmolad – wyliczała dr hab. Iwona Szot.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI