PARTNER SERWISU

Dereń jadalny ma szansę stać się przyszłością w nasadzeniach towarowych

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 24 stycznia 2016 12:05

Dereń jadalny ma szansę stać się przyszłością w nasadzeniach towarowych Plon uzyskany na plantacjach wynosi ok. 30-80 kg z rośliny/ fot. shutterstock.com

- Dereń jadalny mało popularny dotychczas w uprawach ma szansę trafić do większych nasadzeń, z uwagi na łatwość produkcji owoców, które późno osiągają dojrzałość zbiorczą. Nie bez znaczenia również jest wytrzymałość krzewów na mróz i wiosenne przymrozki oraz stosunkowo niewielka podatność na choroby i szkodniki. Przeciętne ceny za owoce tego gatunku są wysokie, kształtują się na poziomie 15-18 zł/kg – mówiła dr hab. Iwona Szot z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, podczas XII Międzynarodowych Targów Agrotechniki Sadowniczej FruitPRO.

- Przy nasadzeniach towarowych wskazane jest prowadzenie roślin w formie niskich krzewów o szerokiej koronie, bądź drzew formowanych na niskim pniu (3-5 konarów). Dereń jadalny bardzo dobrze znosi cięcie, które stwarza możliwość uzyskania owoców o większej masie. Na plantacji należy sadzić co najmniej dwie odmiany derenia. Każda z odmian może służyć jako zapylacz dla pozostałych – powiedziała dr hab. Iwona Szot.

Dodała, że przed założeniem plantacji glebę trzeba oczyścić z chwastów trwałych. - Na początku uprawy chwasty likwidowane są mechanicznie, natomiast w kolejnych latach za pomocą herbicydów. W uprawach ekologicznych warto stosować ściółki okrywowe, które ograniczają nadmierny rozwój chwastów, jak również straty wody - zalecała.

- Problemy związane z ukorzenianiem sadzonek derenia sprawiają, że materiał szkółkarski nie jest tani. Najlepszym sposobem rozmnażania tego gatunku jest okulizacja, bądź szczepienie. W ten sposób rozmnażane krzewy owocują już w drugim roku po posadzeniu. Dereń uzyskany przez uszlachetnianie to koszt wielkości około 50-75 zł/szt, natomiast przez sadzonkowanie od 20-35 zł/szt. - oznajmiła prelegentka.

Zaznaczyła, że owoce derenia pochodzące ze stanowisk naturalnych osiągają niewielkie rozmiary i cechują się stosunkowo niewielką soczystością. Dlatego w naszym kraju prowadzona jest intensywna hodowla, a także na Ukrainie, Bułgarii, Słowacji, Serbii, Austrii, Jugosławii, we Francji, Niemczech i Turcji, w celu uzyskania odmian o większych owocach i określonym kształcie czy barwie – mówiła dr hab. Iwona Szot.

- Dereń na stanowiskach naturalnych plonuje od 3 do 5 kg z krzewu, jednak egzemplarze przeniesione na stanowiska uprawne zwiększają plonowanie. Plon uzyskany na plantacjach wynosi ok. 30-80 kg z rośliny. Zbiór owoców przeprowadza się w fazie pełnej dojrzałości, gdy zaczynają opadać na ziemię. Dlatego na plantacjach warto rozłożyć czarną włokninę, która zabezpiecza owoce przed brudzeniem, a także umożliwia wsiąkanie wody – dodała.

- Owoce większości odmian derenia jadalnego są ciemnoczerwone, lecz można natknąć się również na odmiany o barwie żółtej, bądź nawet białej. W pełnej dojrzałości owoce są bardzo smaczne i nadają się do spożywania w stanie świeżym tuż po zbiorze. Przeciętne ceny za owoce tego gatunku są wysokie, kształtują się na poziomie 15-18 zł/kg – powiedziała ekspertka.

Dodała, że przetwory z owoców derenia mogą być wykonywane praktycznie w każdym stadium ich dojrzałości. - Od stadium zielonego, kiedy możemy wykorzystywać je do kiszenia. Czerwone, twarde owoce przeważnie kierowane są do suszenia i kandyzowania. Natomiast owoce w pełni dojrzałe przeznaczone są do konsumpcji bezpośredniej, deserowej i innych przetworów, m.in. wyrobu dżemów, konfitur, czy różnych marmolad – wyliczała dr hab. Iwona Szot.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.