PARTNER SERWISU

Dereń jadalny ma szansę stać się owocem przemysłowym

$data.author.description Autor: Farmer.pl 03 grudnia 2014 15:34

Dereń jadalny ma szansę stać się owocem przemysłowym Owoce derenia. Fot. flickr.com/Wendy Cutler

Dereń jadalny wbrew pozorom jest krzewem znanym od dawna. Owoce derenia w ostatnich latach wracają do łask i są cenionym surowcem przetwórczym. Czy zatem ma szanse stać się owocem przemysłowym?

Zdarza się, że producenci jabłek i owoców miękkich napotykają na problemy ze zbytem swoim plonów. Głównym powodem jest nadprodukcja tych owoców w Europie. Sadownicy często poszukują innych roślin, z których mogli by uzyskać dochód. Do takich należą m.in. krzewy, które kiedyś były uprawiane w wielu regionach Polski. Dziś w wyniku różnych akcji promocyjnych owoce ich cieszą się dużą popularnością wśród Polaków.

Zarówno mniej znane aktinidia (kiwi), świdośliwa, jagoda kamczacka, czy bardziej jak borówka amerykańska, żurawina, w Polsce stwarzają dobre perspektywy uprawy towarowej. Do tej grupy zaliczamy także zapomniane dzikie gatunki, które doczekały się różnych plennych odmian, np. rokitnik, bez czarny oraz dereń jadalny.

Polacy co raz chętniej kupują krzewy tych roślin albo ich owoce. Zawierają one bowiem wiele cennych przeciwutleniaczy i są skarbnicą witamin. Do takich krzewów należy m.in. wspomniany już dereń jadalny. W Polsce panują dobre warunki do uprawy tej rośliny, dlatego warto pomyśleć o dereniu jako roślinie uprawnej. Warto zainteresować się uprawą derenia, gdyż jego owoce dojrzewają w okresie jesiennym w czasie, kiedy jest niewielki asortyment owocowy.

Rozwój plantacji derenia jak również innych mniej znanych krzewów drobnoowocowych, zależy w dużej mierze od współpracy i zawieraniu umów między producentami, a przetwórcami farmaceutycznymi lub spożywczymi. Owoce derenia jadalnego są popularne na Zachodzie i Północy Europy, natomiast w Polsce moda na te owoce właśnie rozpoczęła się.

Owoce derenia są doskonałym surowcem do produkcji konfitur, nalewek (dereniówka), soków i syropów, a nawet do kiszenia. Możemy o tym przekonać się podczas Podkarpackiego Festiwalu Derenia, który odbywa się jesienią w Arboretum w Bolestraszycach. To właśnie tam kiszone owoce derenia są regionalnym przysmakiem, który został wpisany przez MRiRW na listę potraw regionalnych.

Dereń od wieków był znanym długowiecznym krzewem dorastającym do kilku metrów wysokości. W Bolestraszycach znajduje się kolekcja dereni, w którym to znajduje się przeszło 280 krzewów. Niektóre z nich mają przeszło kilkaset lat i nadal owocują. Znajdziemy tam również wiele odmian z całej Europy, m.in. Ukrainy, Austrii, Bułgarii, Czech czy Słowacji.

Z jednego krzewu, w zależności od jego wieku, można uzyskać 15-20 kg owoców (5-10 letnie krzewy), 50-80 kg (ok. 15-20 letnie krzewy), a z wiekowego krzewu można zebrać nawet 200 kg owoców. Krzewy w owocowanie zwykle wchodzą w 3-4 roku od posadzenia. Wówczas można zebrać z jednego krzewu ok. 5-10 kg. Cena za owoce dochodzą nawet do kilkunastu złotych za kilogram.

Wśród wielu odmian można wyróżnić wczesne i późne, a także deserowe oraz z przeznaczeniem do przemysłu przetwórczego. Odmiany wczesne dobrze sprawują się na północy kraju, zaś późniejsze na południu. Derenia z powodzeniem można uprawiać także w centralnej Polsce. Dodatkowo krzewy prowadzone w formie paletowej, tzn. cięte na krótkopędy, owocują obficiej i istniej łatwiejszy zbiór owoców.

Oprócz terminu dojrzewania cechą odmianową jest kształt i kolor owoców. Niektóre odmiany są także podatne na ich opadanie, jeszcze przed wejściem w fazę dojrzewania. Owoce (pestkowce) derenia są czerwone, pomarańczowe, żółte a nawet białe, kształtu owalnego lub wydłużone. Owoce deserowe, o wydłużonych owocach koloru żółtego wytwarza odmiana - 'Flava', a pomarańczowe 'Korałłowyj'. Do uprawy towarowej polecane są także odmiany plenne 'Jolico', 'Elegantnyj' czy 'Rodost'.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI