PARTNER SERWISU

Dereń jadalny - gatunek spełniający wymogi współczesnego sadownictwa

Autor: www.sadyogrody.pl 17 marca 2017 14:23

Dereń jadalny - gatunek spełniający wymogi współczesnego sadownictwa fot. shutterstock.com

- Wszystkie części rośliny – owoce, pestki, liście, łodygi, kora i korzenie wykorzystywane są w celach leczniczych. Dereń cechuje się okresowością w owocowaniu, plon z krzewu wynosi od 25-100 kg w warunkach sprzyjających uprawie, a długość okresu plonowania od 100 do nawet 150 lat. Rośliny rzadko atakowane są przez choroby i szkodniki. Dereń jako gatunek sadowniczy odpowiada wymogom dzisiejszych czasów – mówiła prof. dr hab. Svitlana Klymenko z Narodowego Ogrodu Botanicznego im. M. Grishko NAN Ukrainy w Kijowie, podczas konferencji „Nowe gatunki w sadownictwie – szanse i perspektywy” na targach TSW.

Jak mówiła prof. Svitlana Klymenko, hodowla nowych odmian derenia nakierowana jest na otrzymanie owoców o masie 5-8 g, a nawet 10 g, w zależności od warunków klimatycznych. Bardzo ważną cechą jest udział pestki – w najnowszych odmianach wynosi od 5-7 proc., lub 11 proc. w porównaniu do 21 proc. u form dzikich. Owoce derenia mogą mieć kształt gruszkowaty, butelkowaty, owalny i barwę od czerwonej poprzez żółtą. Prelegentka dodała, że wyselekcjonowane nowe odmiany zasługują na uwagę w oparciu o różne kryteria takie jak właściwości morfologiczne, czyli rozmiar i kształt owoców, termin dojrzewania, owocowanie i wskaźniki biochemiczne.

Wskutek selekcji w Narodowym Ogrodzie Botanicznym uzyskano odmiany derenia – ‘Wawiłowiec’, ‘Władymirskij’, ‘Wydubieckij', ‘Grienadier’, ‘Jewgenija’, ‘Jeljena’, ’Korałłowyj Marka’, ‘Łukjanowskij’, ‘Nikołka’, ‘Radost’, ‘Swietljaczok’, ‘Semen’, ‘Ekzoticzeskij’, ‘Elegantnyj’. Prelegentka zaznaczyła, że opracowana technologia rozmnażania wegetatywnego pozwala uzyskać materiał nasadzeniowy wysokiej jakości. Najbardziej wydajną metodą w przypadku derenia jest okulizacja. Przyjęcie oczek w szkółkach wynosi 90-95 proc., przez odkłady – 80-90 proc., a sadzonki zielne – 75-78 proc.

Plantacje towarowe derenia na Ukrainie zlokalizowane są w obwodzie Kijowskim, Czernihowskim, Żytomierskim. Poza granicami Ukrainy uprawy derenia można znaleźć również w obwodach Briańskim, Orłowskim, Woronieżskim, Penzeńskim, Rostowskim, a także w Moskwie i Sankt-Petersburgu oraz w krajach bałtyckich. Tak szeroki obszar uprawy wskazuje na małe wymagania krzewów co do rodzaju gleby, warunków klimatycznych, a także wskazuje na stosunkowo wysoką zimotrwałość.

Jak mówiła prof. Klymenko, dereń preferuje stanowiska zasadowe (pH 7,5-8,0). Optymalne gleby do uprawy tego gatunku to lekkie czarne bielicowe. Na plantacjach bardzo ważnym zabiegiem jest ściółkowanie – wygląd wegetatywny, masa liści jest zdecydowanie lepsza. Krzewy rozpoczynają kwitnienie bardzo wcześnie w porównaniu do innych gatunków sadowniczych. W zależności od regionów uprawy – pod koniec lutego do połowy kwietnia. Nawet 100-150 letnie krzewy mają jeszcze zdolność do kwitnienia i zawiązywania owoców. Rośliny derenia praktycznie nie są atakowane przez szkodniki i choroby, a więc nie wymagają ochrony chemicznej.

- Rozpatrując nasadzenia derenia na skalę towarową należy uwzględnić następujące dane: średnia liczba roślin na 1 ha – 400, 500, 625 szt. (schemat sadzenia: 5 х 5 m, 4 х 5 m, 4 х 4 m), średni plon z jednego krzewu to 30–80 kg, udział masy pestek w ogólnej masie owoców stanowi 10 proc., liczba nasion z jednej rośliny to 8–24 tys. szt., plon z 1 ha wynosi 200–250 cetnarów (10–12,5 t, 1 cetnar = 50 kg) – zaznaczyła prelegentka.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI