Czy warto inwestować w produkcję owoców aronii?

Autor: Krystyna Zagórska / www.sadyogrody.pl 17 marca 2015 10:50

Czy warto inwestować w produkcję owoców aronii? www.shutterstock.com

Aronia jest gatunkiem łatwym w uprawie, o wartościowych owocach, które mają szerokie zastosowanie w przetwórstwie - jako intensywny barwnik oraz w lecznictwie. Czy utrzymujące się w ostatnich sezonach niskie ceny skupu zniechęcą producentów do uprawy tego gatunku?

Aronia wyróżnia się wysoką odpornością na mróz. Dzięki późnemu kwitnieniu (druga połowa maja), mniejsze jest ryzyko przemarznięcia kwiatów w wyniku wiosennych przymrozków. Do regularnego, corocznego plonowania wymaga stanowisk nasłonecznionych. Dobrze rośnie na glebach żyznych, o dużej pojemności wodnej. Dzięki odpowiedniemu nawożeniu i pielęgnacji można uzyskać wysokie plony, nawet na glebach niższych klas (V, VI). 

Pole przeznaczone pod nasadzenia należy dokładnie oczyścić z chwastów, ponieważ aronia w pierwszych latach uprawy jest wrażliwa na zachwaszczenie. W okresie wegetacyjnym, jako przedplon można wysiać mieszanki okrywowe z roślin motylkowych. Nawożenie mineralne należy wykonać na podstawie wyników analizy gleby. Orientacyjne dawki wynoszą 80- 100 P kg/ha, 100-150 K kg/h, 100-150 N kg/ha.

Plantacje należy zakładać wyłącznie z sadzonek rozmnażanych wegetatywnie, gdyż tylko takie zapewniają wyrównany wzrost oraz równomierne owocowanie w trzecim roku po posadzeniu. W produkcji towarowej zaleca się rozstaw 4 m x 0,6-0,8 m. Takie zagęszczenie umożliwia zarówno ręczny zbiór owoców, jak i mechaniczny. Najbardziej produktywne są pędy 2–6 letnie, pochodzi z nich 70–80 proc. plonu. Corocznie powinno się wycinać słabe lub uszkodzone pędy, w celu prześwietlania krzewu. Odpowiednim terminem cięcia jest zima (luty, marzec). 

Zbiór owoców przeprowadza się przeważnie w drugiej połowie sierpnia. Dojrzewają one równomiernie, co jest istotne przy zbiorze mechanicznym kombajnem. Okres produkcyjności krzewów aronii wynosi około 20 lat. Owoce są trwałe i nie ulegają szybko zepsuciu. W temperaturze 2°C można je przechowywać przez kilka tygodni.

Opłacalność produkcji towarowej aronii zależy od nakładów finansowych poniesionych na założenie i prowadzenie plantacji, wielkości plonu oraz cen skupu owoców. Z prawidłowo prowadzonej plantacji można uzyskać plon blisko 12-17 t/ha. Plantacja, aby przynosić dochody musi mieć odpowiednią wielkość (skalę produkcji) – kilkanaście lub kilkadziesiąt hektarów.

Utrzymanie plantacji owocującej nie jest zbyt kosztowne, poza m.in. cięciem krzewów oraz zbiorem owoców. Aronia jest odporna na choroby oraz rzadko porażana przez szkodniki, co znacznie ogranicza koszty ochrony. Ponadto stwarza możliwość prowadzenia plantacji w ramach gospodarstw ekologicznych. Jak wiadomo, za owoce ekologiczne można uzyskać wyższe ceny niż z upraw konwencjonalnych.

Według Danych GUS w 2013 roku wielkość skupu owoców aronii wyniosła 37,2 tys. ton o łącznej wartości 63024,5 tys. zł. W sierpniu 2013 roku średnie miesięczne ceny skupu aronii kierowanej do przetwórstwa wyniosły 1,44 zł/kg, a we wrześniu 1,80 zł/kg. W porównaniu do ubiegłego sezonu ceny w sierpniu kształtowały się na poziomie 1,25 zł/kg, zaś we wrześniu 1,40 zł/kg (dane IERiGŻ).

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI