Czy w Polsce uprawa owoców Goji jest możliwa?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 22 kwietnia 2015 09:05

Czy w Polsce uprawa owoców Goji jest możliwa? www.shutterstock.com

Owoce kolcowoju chińskiego znane jako jagody Goji – uważane są za najzdrowsze owoce świata. Gatunek ten dobrze znosi warunki klimatyczne Polski, w związku z tym może być uprawiany również na większa skalę.

Kolcowój chiński (Lycium chinense) należy do rodziny psiankowatych. Krzew ten dorasta do około 1 m wysokości. Pochodzi z obszarów Azji – Chiny, Mongolia, Japonia, Korea, Tajlandia. Obecnie jest uprawiany w wielu krajach świata, a jego owoce powszechnie znane są pod nazwą handlowa - Goji.

Gatunek ten najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, ciepłych oraz osłoniętych od silnych wiatrów. Preferuje gleby żyzne, przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne, o odczynie lekko kwaśnym. Dobrze znosi suszę, wysoka temperaturę, a także zanieczyszczenia powietrza. Uważany jest za roślinę mrozoodporną, jednak w okresie zimowym warto okryć młode egzemplarze włókniną, natomiast starsze można zabezpieczyć przez obsypanie kopczykiem ziemi.

Plantację kolcowoju chińskiego można zakładać z sadzonek (najlepiej dwuletnich) wczesną wiosną. Jednak jesienne sadzenie zapewnia lepsze przyjęcie i wzrost roślin w kolejnym sezonie. Krzewy w trakcie uprawy wymagają odpowiedniego cięcia i formowania, co korzystnie wpływa na ich plonowanie. Cięcie przeprowadza się wczesną wiosną. Rośliny można prowadzić w formie drzewek do wysokości 1,5 m lub krzewów. Ściółkowanie podłoża ogranicza straty wody oraz nadmierne zachwaszczenie.

Rośliny korzystnie reagują na stosowanie nawozów organicznych. Nawożenie mineralne należy prowadzić na podstawie wyników analizy gleby. Krzewy w trakcie uprawy mogą być porażane przez mączniaka prawdziwego. W związku z tym na plantacji należy unikać nadmiernego zagęszczenia, a także usuwać zainfekowane liście czy pędy. Rośliny mogą być również atakowane przez mszyce.

Na odpowiednim stanowisku krzewy wchodzą w okres owocowania już w 2-3 roku uprawy. Owoce dojrzewają od sierpnia do października. Są podłużne (ok. 2 cm długości), w fazie dojrzałości zbiorczej mają intensywnie pomarańczowo-czerwoną barwę. Z jednego krzewu można zebrać około 1,5-2 kg jagód. Ich wadą jest nierównomierne dojrzewanie - zbiór należy przeprowadzać w kilku etapach. Ponadto owoce są bardzo delikatne i podatne na uszkodzenia, dlatego powinno się je zrywać z ogonkami lub strząsać z krzewu.

Jagody Goji w pełni dojrzałe są smaczne i aromatyczne. Można je spożywać w stanie świeżym. Z kolei suszone stanowią cenny surowiec dla przemysłu spożywczego. Mogą być również dodatkiem do różnego rodzaju przetworów, tj. konfitury, nalewki, soki, wina czy owocowe herbaty. Największe uprawy zlokalizowane są w Niemczech, Serbii, Hiszpanii, a także Portugalii. Warto zainteresować się uprawą tego gatunku również w Polsce, z uwagi na duże zainteresowanie owocami Goji zarówno producentów, jak i zakładów przetwórczych.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI