Czy można przywrócić świetność czarnej porzeczce?

Autor: www.sadyogrody.pl 29 października 2015 09:54

Czy można przywrócić świetność czarnej porzeczce? Polska jest największym producentem czarnej porzeczki na świecie; fot. shutterstock

- Polska jest największym producentem czarnej porzeczki na świecie i na naszym rynku obserwować można ogromne wahania cenowe. Czarną porzeczkę zbiera się w lipcu, więc susza nie miała wpływu na te owoce. Jednak polscy konsumenci coraz bardziej lubią borówki, przez co cierpi czarna porzeczka - mówi serwisowi www.sadyogrody.pl dr Bożena Nosecka, ekspertka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Czarna porzeczka ma długie cykle - ma pięć lat dobrych, po czym następuje pięć lat chudych. Zdaniem Bożeny Noseckiej problemy plantatorów porzeczki zaczęły się w 2011 r. kiedy cena tych owoców została wywindowana powyżej 5 zł, co nie miało uzasadnienia rynkowego.

- Rynek ma to do siebie, że nie utrzymuje długo wysokich cen, a jeśli wysokie ceny owoców długo się utrzymują to odchodzi się od danego produktu. I wówczas to odejście nastąpiło. Żeby przywrócić pozycję na rynku trzeba zachęcić konsumentów dobrą niską ceną. Jest też inny problem. Czarna porzeczka to owoc łatwy do uprawy i zbioru, bo zbiory dokonywane są kombajnami - mówi dr Bożena Nosecka.

Przez bardzo wysokie ceny w 2011 r. spadł popyt nie tylko na świeżą czarną porzeczkę ale również na przetwory. - Opłacalność produkcji na rynku czarnej porzeczki wynosi w tym roku zaledwie 27 proc. Z tego powodu część plantacji jest karczowana. Czy można przywrócić świetność czarnej porzeczce? Do tego na pewno niezbędne jest porozumienie producentów z przetwórniami, bez umów kontraktacyjnych nie da się normalnie działać na tym rynku. Takie porozumienie jest niezbędne, żeby producenci mogli dostosować produkcję do zapotrzebowana i dla uspokojenia rynku - zaznacza Bożena Nosecka.

Sytuacja na rynku czarnej porzeczki pozostawia wiele do życzenia. To już trzeci rok z rzędu, kiedy ceny skupu czarnej porzeczki są drastycznie niskie. Jak twierdzą plantatorzy, to co oferują im skupy nie ma żadnego odzwierciedlenia w kosztach, jakie muszą ponosić. W tym roku przetwórstwo oferowało około 0,40 zł/kg owoców. Jest to stawka, która zdecydowanie nie zapewnia pokrycia kosztów produkcji, nie mówiąc nawet o zysku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI