Członkowie Stowarzyszenia MiniKiwi będą sprzedawać owoce pod wspólną marką (foto)

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 07 lipca 2017 09:38

Produkcja minikiwi w Europie rozwija się dynamicznie – wzrasta powierzchnia upraw w odpowiedzi na zwiększające się zapotrzebowanie rynku. Owoce z krajowej produkcji jak na razie trafiają głównie na eksport. Plantatorzy podejmują działania mające na celu rozpowszechnienie spożycia tych owoców jagodowych wśród polskich konsumentów. W perspektywie najbliższych kilku lat członkowie stowarzyszenia chcą dostarczać na lokalny rynek większe ilości minikiwi pod wspólną marką.

Uprawa towarowa aktinidii ostrolistnej w Polsce staje się coraz bardziej popularna. Pod koniec ubiegłego roku powołano Stowarzyszenie Plantatorów MiniKiwi, którego podstawowym celem jest wsparcie członków stowarzyszenia w kwestiach dotyczących uprawy tej rośliny, optymalizacji technologii zbioru i przechowywania owoców, ale również w zakresie promocji i późniejszej dystrybucji.

Od 2015 roku konsorcjum składające się z SGGW w Warszawie i Gospodarstwa Sadowniczego Renaty i Jacka Kostrzewów (z okolic Grójca) realizuje projekt badawczy NCBiR dotyczący opracowania technologii towarowej uprawy aktinidii ostrolistnej (minikiwi) w warunkach Polski centralnej. Kierownikiem projektu jest prezes Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi, dr hab. Piotr Latocha z Katedry Ochrony Środowiska Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie.

Plantacje minikiwi należące do członków stowarzyszenia zajmują łączną powierzchnię około 40 hektarów. Największe nasadzenia zlokalizowane są w rejonie Grójecko-Wareckim i w Wielkopolsce. Aktinidia uprawiana jest także w innych rejonach kraju, między innymi w okolicach Wrocławia oraz Olsztyna. Rozmieszczenie plantacji w różnych regionach umożliwia prowadzanie nieco wcześniejszego lub późniejszego zbioru owoców, a tym samym wydłużenie ich podaży na rynku.

Zbiory owoców minikiwi w centralnej Polsce rozpoczynają się zwykle w pierwszych dniach września (odmiany wczesne) i trwają do 20 dnia tego miesiąca. - Rokrocznym plonem jak na razie mogą cieszyć się tylko ci plantatorzy, którzy uprawiają minikiwi od przynajmniej 5 lat. Plantacje powstałe w ciągu ostatnich 2 lat niedługo zaczną wchodzić w pełnię plonowania. Większe ilości owoców będą dostarczane na rynek pod wspólną marką dopiero za kilka lat. Oferowanie wspólnego produktu, wyrównanej jakości pozwoli producentom nawiązać współpracę z większymi odbiorcami jak np. krajowymi sieciami supermarketów – mówi w rozmowie z redakcją dr hab. Piotr Latocha.

Obecnie większość owoców z krajowej produkcji trafia za granicę. Rynek zagraniczny rozwija się dynamicznie – w wielu krajach wzrasta powierzchnia upraw w odpowiedzi na zwiększające się zapotrzebowanie rynku. Nowa Zelandia wprowadza owoce minikiwi pod nazwą kiwiberry. Towarowa uprawa aktinidii rozpowszechniona jest również w krajach Europy, m. in. we Francji, Belgii, Holandii, w Niemczech i Szwajcarii. Portugalczycy rozpoczynają dostawy minikiwi najwcześniej – już od połowy lipca. Z kolei celem niemieckich handlowców jest zapewnienie ciągłości podaży tych owoców w ciągu całego roku. W okresie zimowym na rynku europejskim dostępne są nowozelandzkie i chilijskie owoce minikiwi.

Jak zaznacza dr hab. Piotr Latocha, polscy plantatorzy zamierzają intensyfikować współpracę na rynku zagranicznym, nie zapominając jednak o propagowaniu spożycia owoców minikiwi wśród krajowych konsumentów z wykorzystaniem różnych mediów (także FB). Wsparcie w zakresie promocji otrzymujemy także od pracowników Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Obecność w stowarzyszeniu pozwalana na prowadzenie polityki wspólnej sprzedaży.

Minikiwi promowane są jako 'owoc zdrowia', ze względu na potwierdzoną w licznych badaniach, wysoką zawartość związków o charakterze prozdrowotnym (większe ich ilości zawarte są w jadalnej skórce, co stanowi ich przewagę w stosunku do klasycznych owoców Kiwi). Ekspert zwraca również uwagę, że minikiwi w przeciwieństwie do innych jagodowych jest owocem klimakterycznym, tzn. proces ich dojrzewania może trwać po ich zbiorze (podobnie jak w przypadku jabłek). Fakt ten ułatwia sam zbiór i postępowanie pozbiorcze.

Szczegółowe informacje na temat aktinidii ostrolistnej, odmian, wymagań środowiskowych tego gatunku i sposobów uprawy można przeczytać na oficjalnej stronie poświęconej MiniKiwi:  http://aktinidia.pl/pl/home-pl/

Informacje dotyczące Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi dostępne są na stronie internetowej:  http://aktinidia.pl/pl/stowarzyszenie/

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI