PARTNER SERWISU

Cytryniec chiński – perspektywy uprawy towarowej w Polsce

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 29 września 2015 11:01

Cytryniec chiński – perspektywy uprawy towarowej w Polsce Z krzewu cytryńca można uzyskać 4-6 kg owoców/ fot. shutterstock.com

Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) w naszym kraju jest uprawiany na niewielkich powierzchniach – przeważnie amatorsko. Gatunek ten zasługuje jednak na większe zainteresowanie, z uwagi na wartościowe owoce, które mogą być spożywane zarówno w stanie świeżym, lecz przede wszystkim stanowią cenny surowiec dla przemysłu spożywczego i farmaceutycznego. Największe ośrodki produkcyjne cytryńca są zlokalizowane w Chinach.

Owoce cytryńca chińskiego są soczyste, orzeźwiające – w smaku nieco kwaśne. Zawierają duże ilości witaminy C (350-580 mg/100 g świeżych owoców). Po przetworzeniu mogą być spożywane w postaci suszu - podobnie jak rodzynki, również stanowią wartościowy surowiec do wyrobu, m.in. soków, nalewek, czy dżemów. Owoce cytryńca są także przydatne do mrożenia.

Cytryniec chiński najlepiej rośnie i plonuje na stanowiskach odpowiednio oświetlonych - bez silnego nasłonecznienia. Preferuje gleby żyzne, piaszczysto-gliniaste, przepuszczalne, zasobne w próchnicę i składniki mineralne. Odczyn gleby powinien być zbliżony do obojętnego, bądź lekko kwaśny. Pod uprawę nie należy przeznaczać gleb piaszczystych (zbyt suchych).

Gatunek ten jest odporny na mróz - znosi spadki temperatury do -30 st. C, a nawet do -40 st. C. Kwitnienie rozpoczyna na przełomie maja i czerwca, przez co w mniejszym stopniu narażony jest na wiosenne przymrozki. Pod uprawę zalecane są tereny osłonięte od silnych wiatrów, o wystawie północno-zachodniej, bądź północno-wschodniej.

Cytryniec chiński jako pnącze wymaga stosowania podpór. Zaleca się prowadzenie roślin na plantacji w szpalerach. Krzewy można sadzić, co 1,5 m w rzędach odległych od siebie o 2 m. Wiosną przed rozpoczęciem wegetacji wskazane jest przycięcie wierzchołków pędów. Zabieg ten sprzyja lepszemu owocowaniu. Wycinać należy także uszkodzone pędy - z objawami porażenia przez choroby, bądź szkodniki.

Plantacje towarowe powinny być ściółkowane, co ogranicza rozwój chwastów i umożliwia zatrzymanie wilgoci w glebie. Ważnym zabiegiem jest nawadnianie, zwłaszcza w okresach długotrwałej suszy. Brak odpowiedniej ilości opadów wpływa na słabsze owocowanie krzewów. Cytryniec chiński w pełnię owocowania wchodzi w 4–6 roku po posadzeniu.

Owoce jagodowe cytryńca chińskiego dojrzewają pod koniec sierpnia, bądź na początku września. Zebrane są po kilka, lub kilkanaście w gronach. Zbiór przeprowadza się w momencie, gdy wszystkie owoce w gronie są już w pełni czerwone. Przy właściwie prowadzonej uprawie z jednego krzewu można uzyskać średnio 4-6 kg owoców. 

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI