Ceny owoców w styczniu 2018 r. - analiza IERiGŻ

Autor: sadyogrody.pl/IERiGŻ 13 lutego 2018 12:53

Ceny owoców w styczniu 2018 r. - analiza IERiGŻ fot. shutterstock

-Średnie ceny oferowane za jabłka w styczniu 2018 r., w porównaniu ze styczniem 2017 r., na rynkach hurtowych wzrosły o 111%, w spółdzielniach ogrodniczych o 82%, a w firmach eksportujących o 76%. Do tak dużego wzrostu cen przyczyniły się małe zapasy jabłek w Polsce – informuje Irena Strojewska z IERiGŻ.

Według WAPA zapasy jabłek na dzień 1 stycznia 2018 r. wynosiły 851 tys. ton, wobec 1 223 tys. ton w 2017 r. (spadek o 30%). Gruszki na rynkach hurtowych podrożały o 42%, w skupie w spółdzielniach ogrodniczych i na eksport o 18%. W hurcie wzrosły ceny mandarynek (o 17%), bananów (o 13%), cytryn (o 10%) i winogron (o 4%), a obniżyły się jedynie ceny importowanych pomarańcz (o 6%).

 - Zakłady przetwórcze, z powodu małej podaży surowca, za jabłka do tłoczenia płaciły 0,75 zł/kg (drożej o 127% niż w styczniu poprzedniego roku). W styczniu 2018 r., w porównaniu z grudniem 2017 r., przeciętne ceny jabłek na rynkach hurtowych podrożały o 15%, oferowane przez firmy eksportujące o 3%, a przez spółdzielnie ogrodnicze o 2%. W zakładach przetwórczych cena skupu jabłek zmniejszyła się o 6%- wyjaśnia ekspert.

W hurcie potaniały cytryny (o 6%) i pomarańcze (o 3%), a podrożały winogrona (o 25%), mandarynki (o 16%), gruszki (o 9%) oraz banany (o 7%). Średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów w grudniu 2017 r., w relacji do grudnia 2016 r., zwiększyły się o 13,3%, przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 5,4%.

Zdaniem analityków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej najbardziej wzrosły ceny jabłek (o 54,1%), owoców pestkowych (o 36,4%) oraz owoców cytrusowych (o10,0%). Podrożały także banany (o 5,3%), owoce jagodowe (o 2,6%) i owoce suszone oraz orzechy (o 0,2%). Ceny przetworów owocowych wzrosły o 0,4%, a owoców mrożonych o 4,2%. W średnich i dużych firmach produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w listopadzie 2017 r., w relacji do listopada 2016 r., była o 17% większa. Zwiększyła się produkcja soków pitnych wytwarzanych z jabłek (o 73%), a także produkowanych z owoców cytrusowych i pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych (o 16%). Większa była produkcja dżemów  bo o 47% . Produkcja soków zagęszczonych była mniejsza o 78%, mrożonek o 21%, a kompotów i owoców pasteryzowanych o 2%. W okresie styczeń-listopad 2017 r. produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych, w wyniku małej podaży surowca, zmniejszyła się w relacji do analogicznego okresu 2016 r. o 11% do 615,6 tys. ton. Produkcja pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych była mniejsza o 24%, a produkowanych z jabłek o 1%. Zwiększyła się produkcja soków pitnych wytwarzanych z owoców cytrusowych (o 10%) oraz produkcja dżemów (o 43%). Produkcja soków zagęszczonych była mniejsza o 52%, kompotów i owoców pasteryzowanych o 20%, a mrożonek o 14%.

Średnie ceny zbytu pitnych soków pomarańczowych w grudniu 2017 r., wobec grudnia 2016 r., w wyniku wzrostu cen importowych surowca, zwiększyły się o 12%, a soków jabłkowych o 15%. Ceny dżemów produkowanych z czarnych porzeczek były niższe o 3%, a z truskawek o 15%. Wolumen eksportu owoców świeżych w listopadzie 2017 r. wobec listopada 2016 r. był mniejszy o 30%, a przetworów owocowych o 16%.

- Eksport owoców świeżych obniżył się z powodu mniejszej sprzedaży większości owoców, głównie jabłek (o 51%), a w przypadku przetworów, ograniczenia wywozu mrożonek (o 20%) i zagęszczonego soku jabłkowego (o 57%). Wartość eksportu owoców świeżych, w wyniku wzrostu cen, obniżyła się jedynie o 5% (do 40,5 mln EUR), natomiast wyższe ceny mrożonek, a także zagęszczonych soków zahamowały spadek wartości eksportu przetworów owocowych, który obniżył się o 6% (do 106,7 mln EUR) - zaznacza Irena Strojewska.

Import owoców świeżych zmniejszył się o 5% do 139,2 tys. ton, przy mniejszych zakupach głównie bananów (o 5%) oraz owoców cytrusowych (o 12%). Przywóz przetworów wzrósł o 36% (do 49,2 tys. ton) w wyniku większego importu soków zagęszczonych (o 57%) i przetworów puszkowanych (o 32%). W okresie styczeń-listopad 2017 r. ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 302,6 mln EUR, wobec ujemnego 21,4 mln EUR w analogicznym okresie poprzedniego roku. Wartość eksportu zmniejszyła się o 1% do 1682,0 mln EUR, a importu wzrosła o 16% i wyniosła 1 984,6 mln EUR - czytamy dalej w raporcie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM