Ceny owoców w skupach, przetwórniach i hurcie. Analiza cen IERiGŻ

Autor: IERiGŻ; www.sadyogrody.pl 17 marca 2015 09:51

Ceny owoców w skupach, przetwórniach i hurcie. Analiza cen IERiGŻ fot. shutterstock

W lutym 2015 r. w relacji do lutego poprzedniego roku ceny jabłek na rynkach hurtowych były niższe o 36 proc., w firmach eksportujących o 42 proc., w spółdzielniach ogrodniczych o 46 proc., a w zakładach przetwórczych o 29 proc. - informują eksperci IERiGŻ.

Gruszki potaniały na rynku hurtowym o 9 proc., a podrożały w skupie na eksport (o 22 proc.). Na rynkach hurtowych wyższe o 15 proc. były ceny bananów. Potaniały natomiast pomarańcze (o 10 proc.) oraz mandarynki, cytryny i winogrona (po 7 proc.). W lutym 2015 r. w porównaniu do stycznia 2015 r. ceny jabłek na rynkach hurtowych i w spółdzielniach ogrodniczych wzrosły o 3 proc., a oferowane przez firmy eksportujące o 13 proc.

Nie zmieniły się ceny jabłek kierowanych do przetwórstwa. Ceny gruszek zwiększyły się w hurcie o 2 proc., w skupie na eksport o 11 proc. oraz w spółdzielniach ogrodniczych o 16 proc. Na rynkach hurtowych podrożały banany (o 16 proc.), a także mandarynki (o 4 proc.). Potaniały natomiast winogrona (o 4 proc.), cytryny (o 2 proc.) i pomarańcze (o 1 proc.). W grudniu 2014 r. w relacji do grudnia 2013 r. jabłka potaniały o 27,7 proc., owoce pestkowe o 19,8 proc., a owoce mrożone o 1,8 proc.

Wzrosły ceny owoców jagodowych (o 17,4 proc.), a także owoców suszonych i orzechów (o 4,3 proc.). Nie zmieniły się ceny bananów oraz owoców cytrusowych. W całym 2014 r. w relacji do 2013 r. średnie roczne ceny detaliczne owoców świeżych spadły o 4,1 proc., a przetworów owocowych wzrosły o 1,5 proc., przy obniżeniu cen żywności i napojów bezalkoholowych o 0,9 proc. Jabłka potaniały o 11 proc., owoce pestkowe o 8 proc. owoce jagodowe o 2,4 proc., a owoce cytrusowe o 2,4 proc. Wzrosły ceny owoców suszonych, orzechów i nasion (o 5,7 proc.) oraz bananów (o 2,1 proc.). W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w grudniu 2014 r. w relacji do grudnia 2013 r. była większa o 25 proc.

Produkcja soków pitnych wytwarzanych z owoców cytrusowych wzrosła o 28 proc., wytwarzanych z jabłek o 26 proc., a pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych zwiększyła się o 23 proc. Większa o 73 proc. była produkcja soków zagęszczonych. Zwiększyła się także produkcja owoców mrożonych (o 3 proc.) oraz dżemów (o 3 proc.). Mniejsza o 30 proc. była produkcja kompotów i owoców pasteryzowanych. W grudniu 2014 r., w porównaniu do poprzedniego miesiąca, nie zmieniła się produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych.

Zmalała natomiast o 48 proc. produkcja soków zagęszczonych, o 13 proc. kompotów i owoców pasteryzowanych, o 9 proc. dżemów oraz o 2 proc. owoców mrożonych. W 2014 r. łączna produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych wzrosła w relacji do 2013 r. o 20 proc. do 581,8 tys. ton. Produkcja soków z jabłek zwiększyła się o 38 proc., pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych o 20 proc., a soków pitnych wytwarzanych z owoców cytrusowych o 6 proc.. Wzrosła także o 6 proc. produkcja soków zagęszczonych. Mniejsza była natomiast produkcja owoców mrożonych (o 5 proc.), kompotów i owoców pasteryzowanych (o 4 proc.) oraz dżemów (o 3 proc.). Średnie ceny zbytu pitnych soków jabłkowych w 2014 r. były niższe niż w 2013 r. o 4 proc., a pitnych soków pomarańczowych wzrosły o 2 proc.

Ceny zbytu dżemów produkowanych z czarnych porzeczek i z truskawek zwiększyły się odpowiednio o 3 proc. i 1 proc. Wolumen eksportu przetworów owocowych w grudniu 2014 r., w relacji do grudnia 2013 r. był większy o 30 proc., a owoców świeżych mniejszy o 28 proc. O zmniejszeniu eksportu owoców świeżych zadecydował spadek zagranicznej sprzedaży jabłek (o 23 proc.) i gruszek (o 61 proc.). W grupie przetworów owocowych najbardziej wzrósł eksport zagęszczonego soku jabłkowego (o 94 proc.).

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI