Ceny owoców - raport IERiGŻ

Autor: www.sadyogrody.pl/ IERiGŻ 06 czerwca 2017 09:17

Ceny owoców - raport IERiGŻ fot. shutterstock

W kwietniu 2017 r., w porównaniu z kwietniem 2016 r., średnie ceny oferowane za jabłka w firmach eksportujących wzrosły o 26%, na rynkach hurtowych o 13%, a w spółdzielniach ogrodniczych o12%. Gruszki deserowe na rynku hurtowym podrożały o 20%, a w skupie w spółdzielniach ogrodniczych o 53%. Na rynkach hurtowych podrożały mandarynki (o 34%), winogrona (o 10%), a także banany (o 2%). Potaniały natomiast cytryny (o 27%) oraz pomarańcze (o 10%) - informują w raporcie ekspercie IERiGŻ.

Zakłady przetwórcze, z powodu małej podaży surowca, za jabłka do tłoczenia płaciły 0,37 zł/kg (więcej
o 54%). W kwietniu 2017 r. w porównaniu z marcem br. ceny jabłek oferowane przez firmy eksportujące wzrosły o 3%, na rynkach hurtowych o 4%, a płacone przez spółdzielnie ogrodnicze o 6%. Wzrosła też cena skupu jabłek w zakładach przetwórczych (o 12%). W skupie w spółdzielniach ogrodniczych gruszki podrożały o 12%. Na rynkach hurtowych wzrosły ceny bananów (o 10%), mandarynek (o 7%), cytryn (o 2%) oraz pomarańcz i gruszek (o 1%). Potaniały natomiast winogrona (o 11%).

Średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów w marcu 2017 r. w relacji do marca 2016 r. zwiększyły się o 3,7%, przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 3,1%. Najbardziej wzrosły ceny owoców jagodowych (o 21,5%) oraz nieznacznie owoców cytrusowych (o 4,3%) i owoców pestkowych (o 1,1%). Obniżyły się ceny bananów (o 7,7%), a także jabłek (o 6,3%). Przetwory owocowe były droższe o 4,7%, owoce suszone i orzechy o 1,0%, a owoce mrożone potaniały o 2,3%. W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w lutym 2017 r. w relacji do lutego 2016 r. była o 20% większa. Produkcja soków pitnych z jabłek wzrosła o 14%, z owoców cytrusowych
o 19%, a pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo warzywnych o 24%. Zwiększyła się też produkcja dżemów (o 94%) oraz mrożonek (o 7%). Mniejsza o 51% była produkcja soków zagęszczonych, a o 6% kompotów i owoców pasteryzowanych. W lutym 2017 r. w relacji do stycznia produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych zwiększyła się o 10% do 52,7 tys. ton.

Wzrosła produkcja pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych (o 12%), soków pitnych wytwarzanych z jabłek (o 19%), a obniżyła się soków pitnych wytwarzanych z owoców cytrusowych (o 6%) oraz soków zagęszczonych (12%). Większa była produkcja dżemów (o 31%), kompotów i owoców pasteryzowanych (o 12%) oraz owoców mrożonych (o 3%). W miesiącach
I-II br. produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych zwiększyła się w relacji do analogicznego okresu 2016 r. o 19% do 100,8 tys. ton. Zwiększono produkcję soków pitnych wytwarzanych z jabłek (o 35%), z owoców cytrusowych (o 19%), pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych (o 12%) oraz dżemów (o 73%) i owoców mrożonych (o14%). Produkcja soków zagęszczonych zmniejszyła się o 40%, a kompotów i owoców pasteryzowanych (o 6%). Średnie ceny zbytu pitnych soków jabłkowych w marcu 2017 r. zwiększyły się
o 2% wobec marca 2016 r., a pitnych soków pomarańczowych oraz dżemów produkowanych z czarnych porzeczek i z truskawek nie zmieniły się.

Wolumen eksportu owoców świeżych w lutym 2017 r. wobec lutego 2016 r. był większy o 4%, a przetworów owocowych mniejszy o 1%. O wzroście eksportu owoców świeżych zadecydowało zwiększenie zagranicznej sprzedaży jabłek (o 3%) i gruszek (o 10%). Wobec stabilnych cen eksportowych wpływy z ich sprzedaży zwiększyły się tak jak wolumen o 4% do 55,0 mln euro. Z powodu spadku cen eksportowych zagęszczonego soku jabłkowego (o 15%), wpływy z eksportu przetworów owocowych obniżyły się o 8% do 82,7 mln euro. Import owoców świeżych zmniejszył się o 11% do 102,5 tys. ton, przy mniejszych zakupach bananów (o 5%) oraz owoców cytrusowych (o 16%). Większy o 12%
był import przetworów owocowych (27,7 tys. ton).

W lutym 2017 r. dodatnie saldo obrotów owocami i ich przetworami wyniosło 7,4 mln euro, wobec 6,2 mln euro w lutym 2016 r. W miesiącach I-II 2017 r. ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami pogłębiło się do 17,5 mln euro, z 13,2 mln euro w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zmniejszyła się w tym czasie o 1% do 270,7 mln euro, a importu zwiększyła się o 1% do 288,2 mln euro.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM