Brzoskwinie o płaskich owocach - perspektywy uprawy w Polsce

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 28 listopada 2015 10:48

Brzoskwinie o płaskich owocach - perspektywy uprawy w Polsce Płaskoowocowe brzoskwinie zdobyły duże uznanie polskich konsumentów/ fot. shutterstock.com

Owoce brzoskwini zdobyły duże uznanie wśród konsumentów. Według informacji IERiGŻ potencjał produkcyjny polskich sadów brzoskwiniowych w 2015 roku wyniósł 10 tys. ton. Owoce brzoskwini poza sezonem są importowane - jako uzupełnienie krajowego rynku - m.in. z Hiszpanii - 11 122 ton, Grecji - 1 012 ton, oraz z Chile - 246 ton (dane GUS). Polscy sadownicy coraz częściej interesują się produkcją brzoskwiń o płaskich owocach. Jakie są możliwości uprawy tego gatunku w warunkach klimatycznych Polski?

Brzoskwinie płaskoowocowe cechują się wyższymi wymaganiami klimatycznymi w porównaniu do tradycyjnych odmian. Wskazana jest uprawa tego gatunku wyłącznie w najcieplejszych rejonach kraju. W doświadczeniach przeprowadzanych przez Instytut Ogrodnictwa stwierdzono, że brzoskwinie płaskoowocowe również słabiej się przechowują. Dlatego ich zbiór należy przeprowadzać przed fazą dojrzałości konsumpcyjnej. Ponadto owoce (w trakcie zbioru) mogą ulec uszkodzeniom, gdyż ciężko odrywają się od pędu. 

W naszym kraju uprawiana jest odmiana płaskoowocowa - ‘Saturn’, której owoce spożywane są zarówno w stanie świeżym, jak również mogą być kierowane do przetwórstwa. Są wyjątkowo słodkie i soczyste - dobrze odchodzą od pestki. Skórka owocu jest kremowa, w 60–90 proc. pokryta czerwonym rumieńcem. Odmiana wyróżnia się wczesną porą dojrzewania. Ponadto uznawana jest za mało podatną na działanie niskich temperatur, co umożliwia bardziej regularne owocowanie w naszym klimacie.

Wśród krajowych sadowników znana jest także odmiana ‘Inżurnyj Botsaga’, której owoce dojrzewają na początku września. Według danych IO w Stanach Zjednoczonych, a także m.in. we Francji prowadzono hodowlę nowych odmian o płaskich owocach, np. ‘Sweet Bagel’, ‘Galactica’, ‘Galaxy’, NJF15, ‘Sweet Cap’. Na zagranicznych rynkach dostępne są również starsze odmiany - 'Angel', 'Clara', 'Hall', 'Peento', 'Bidwell Late', 'Suber', oraz 'Jewell'. 

Nowością pochodzącą z Florydy jest brzoskwinia 'UFO', której zbiór w odróżnieniu od odmiany ‘Saturn’ można przeprowadzać w fazie pełnej dojrzałości konsumpcyjnej. Dzięki temu owoce są w większym stopniu aromatyczne i bardziej soczyste. Odmiana ta cechuje się również większą trwałością pozbiorczą – owoce nie odgniatają się i dość dobrze znoszą transport. Brzoskwinia ‘UFO’ najlepiej plonuje w klimacie subtropikalnym.

Brzoskwinie o płaskich owocach jako pewnego rodzaju „nowość” szybko stały się atrakcyjne dla polskich konsumentów. Obecnie urozmaicają ofertę świeżych owoców w sklepach i supermarketach. Takie brzoskwinie w największych ilościach importowane są do naszego kraju z Hiszpanii, gdzie produkcja tego gatunku prowadzona jest na większą skalę. Za owoce brzoskwiń o płaskich owocach można uzyskać wyższe ceny w porównaniu do tradycyjnych brzoskwiń.

Uprawy na skalę towarową prowadzone są również m.in. w Stanach Zjednoczonych, Meksyku, Argentynie, a w Europie - we Francji. Brzoskwinie o płaskich owocach zdobyły dużą popularność w Chinach. W wyniku hodowli uzyskano produkcyjne odmiany - ‘Huanggroupantao’, 'Baimang', 'Pantao', 'Wanpantao', 'Xiangjipan', 'Zaolu Pantao', a także 'Zaoshuomi'. W sprzedaży na krajowym rynku dostępne są owoce Flateryny, czyli „spłaszczonej” nektaryny – o intensywnym, ciemnoczerwonym rumieńcu. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI