PARTNER SERWISU

Borówki z Chile coraz częściej goszczą na światowych stołach

Autor: www.sadyogrody.pl 06 marca 2015 08:12

Borówki z Chile coraz częściej goszczą na światowych stołach W miesiącach zimowych Chile jest głównym dostawcą borówki na rynek europejski

Eksport chilijskiej borówki wyniósł w 2014 roku aż 74.750 ton. W miesiącach zimowych, Chile jest głównym dostawcą borówki na rynek europejski, gdzie obserwuje się wyraźny wzrost popytu na ten owoc.

Plantacje chilijskiej borówki to aż 15 500 hektarów nasadzeń a dzięki charakterystycznym czynnikom klimatycznym, sezon zbiorów borówki utrzymywać można przez cały rok, co jest szczególnie ważne dla importerów zainteresowanych sprzedażą owoców również w okresach przejściowych - od października do kwietnia każdego roku.

- Nikogo nie trzeba przekonywać, że owoce borówki posiadają wybitne walory zdrowotne i są bardzo smaczne. Fakt, że na wielu rynkach borówka to owoc wciąż niedoceniany przez konsumentów, stwarza ogromne możliwości dla chilijskich producentów i zagranicznych odbiorców. W ostatnich dwóch latach 69 proc. eksportu borówek z Chile kierowane jest do Stanów Zjednoczonych i Kanady, rozwijają się też rynki w Europie i Azji, które przyjmują odpowiednio 22 proc. i 9 proc. chilijskiego eksportu. W Europie największym odbiorcą borówek z Chile jest Holandia oraz Wielka Brytania - twierdzi Christian Carvajal, przedstawiciel chilijskiego Stowarzyszenia Eksporterów Owoców (ASOEX).

Produkcja i eksport owoców jest dla gospodarki Chile przedsięwzięciem o strategicznym znaczeniu, dlatego producenci kładą ogromny nacisk na nowoczesne technologie stosowane w uprawach i rolnictwie, a także na optymalne i ekologiczne metody produkcji tj. zbiory, sortowanie oraz logistyka.

Jakość chilijskich owoców doceniają najbardziej wymagający klienci. Naturalnie osłonięte od niekorzystnych czynników przemysłowych, szkodników i chorób obszary rolnicze Chile, pozwalają bowiem produkować żywność w optymalny i ekologiczny sposób. Dzięki temu Chile zdobyło renomę największego eksportera świeżych borówek, winogron i śliwek na świecie oraz wicelidera sprzedaży awokado i czereśni. Obecnie Chile plasuje się na 17. miejscu na świecie pod względem eksportu produktów spożywczych, z perspektywą wejścia do czołowej dziesiątki w ciągu najbliższych lat. To z Chile pochodzą wyróżniające się doskonałym smakiem, kolorem i aromatem jabłka, gruszki, cytryny, mandarynki, pomarańcze, kiwi, brzoskwinie, nektarynki, maliny i truskawki. Lokalny sektor produkcji obejmuje ponad 9000 wytwórców i eksporterów, spełniających wszystkie standardy dobrych praktyk rolniczych (Good Agricultural Practice).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM