PARTNER SERWISU

Borówka wysoka o różowych owocach – alternatywa dla znanych odmian?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 07 stycznia 2016 09:11

Borówka wysoka o różowych owocach – alternatywa dla znanych odmian? Odmiana 'Pink Lemonade' cechuje się różową barwą owoców/ fot. za ars.usda.gov

Borówka wysoka jest wciąż atrakcyjna dla krajowych plantatorów. Według danych IERiGŻ w Polsce jagody te uprawiane są na powierzchni około 7 tys. ha. Aby urozmaicić rynek owoców jagodowych w naszym kraju warto zainteresować się amerykańską odmianą ‘Pink Lemonade’, która wyróżnia się różową barwą jagód.

Borówka wysoka odmiana ‘Pink Lemonade’ w naszym kraju stanowi nowość spośród krzewów jagodowych. Czy nietypowa barwa owoców tej odmiany skłoni producentów do inwestycji w nasadzenia prowadzone na plantacjach towarowych?

Odmiana ta została wyselekcjonowana w New Jersey przez dr Marka K. Ehlenfeldta w stacji doświadczalnej w Chatsworth. 'Pink Lemonade' posiada średnio silny wzrost - dorasta do około 1,5 m wysokości. Najlepiej rośnie i plonuje na glebach lekkich, próchnicznych, umiarkowanie wilgotnych o odczynie kwaśnym (pH 3,5-4,5). Preferuje stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru.

Krzewy tej odmiany uznawane są za dość odporne na mróz, jednak w chłodniejszych rejonach kraju warto zabezpieczyć uprawy przed nadejściem zimy. Wystąpienie późnych wiosennych przymrozków może również spowodować zmniejszone, bądź nieregularne plonowanie. Rośliny na plantacjach prowadzi się w sposób podobny, jak w przypadku innych odmian borówki wysokiej.

Zbiór owoców tej odmiany przeprowadza się przeważnie na przełomie sierpnia i września. W fazie dojrzałości jagody stają się jasno różowe, z delikatnym woskowym nalotem. Są średniej wielkości – zebrane na pędach w dość obfite grona. Odmiana ta ceniona jest nie tylko za niespotykaną barwę jagód, ale także z uwagi na odpowiednią jędrność oraz dobry smak owoców.

Borówki mogą być spożywane bezpośrednio w stanie świeżym jako owoce deserowe. Ponadto stanowią surowiec dla przetwórstwa, m.in. wyrobu dżemów, konfitur, soków, galaretek, jak również kierowane są do zamrażalnictwa. Odmiana 'Pink Lemonade' stanowi interesującą propozycję zarówno dla producentów owoców jagodowych, a także konsumentów szukających rynkowych nowości.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI