Analiza IERiGŻ: Sytuacja na rynku owoców

Autor: sadyogrody.pl/IERiGŻ 16 września 2018 19:20

Analiza IERiGŻ: Sytuacja na rynku owoców fot.shutterstock.com

Średnie ceny oferowane za jabłka w sierpniu 2018 r., w porównaniu z sierpniem 2017 r., na rynkach hurtowych były niższe o 22%, w spółdzielniach ogrodniczych o 45%, a w firmach eksportujących o 51%. Spadek cen jest wynikiem dużej podaży jabłek letnich, których zbiory zaczęły się wyjątkowo wcześnie (na początku lipca) - informuje Irena Strojewska z IERiGŻ w raporcie.

GUS (wg informacji z dnia 30 lipca 2018 r.) szacuje, że produkcja owoców w Polsce, w 2018 r., może wynieść 4,8 mln t (o 50% więcej niż w 2017 r.), w tym jabłek 3,7 mln t.

WAPA prognozuje, że zbiory jabłek w naszym kraju osiągną poziom ok. 4,5 mln t. Tak wysokie zbiory i trudności ze zwiększeniem eksportu jabłek przyczynią się do spadku cen tych owoców na wszystkich poziomach rynku.

- Ceny wiśni na rynkach hurtowych w sierpniu br., w relacji do sierpnia 2017 r., obniżyły się o 70%, śliwek o 64%, gruszek o 44%, a truskawek o 23%. W hurcie potaniały też pomarańcze (o 15%) i mandarynki (o 2%). Wzrosły natomiast, w wyniku niższej podaży, ceny importowanych bananów (o 9%), winogron (o 27%) oraz cytryn w większości pochodzących z Argentyny (o 33%). - czytamy w raporcie IERiGŻ.

- Zakłady przetwórcze, z powodu rosnącej podaży surowca, za jabłka do tłoczenia płaciły 0,22 zł/kg (mniej o 71% niż w sierpniu poprzedniego roku). Taniej skupowano też wiśnie do mrożenia (o 81%), wiśnie do tłoczenia (o 79%), śliwki do mrożenia (o 72%), maliny do mrożenia (o 48%) oraz aronię (o 31%). W sierpniu 2018 r., w porównaniu z lipcem br., przeciętne ceny jabłek oferowane na rynkach hurtowych zmniejszyły się o 34%, przez spółdzielnie ogrodnicze o 40%, a przez firmy eksportujące o 49%. W zakładach przetwórczych cena skupu jabłek do tłoczenia wzrosła o 16%, a malin o 14%. - informuje Irena Strojewska, ekspertka IERiGŻ.

Potaniały natomiast, w wyniku rosnącej podaży, wiśnie do tłoczenia o 25%, a także wiśnie do mrożenia o 13%. W hurcie tańsze były śliwki (o 48%), gruszki (o 30%), winogrona (o 17%), truskawki (o 15%), wiśnie (o 9%) i banany (o 3%). Nie zmieniła się cena pomarańcz. Podrożały mandarynki (o 3%), cytryny (o 11%) oraz dwukrotnie czereśnie.

- Ceny detaliczne owoców i ich przetworów w lipcu 2018 r., w relacji do lipca 2017 r., spadły średnio o 3,8%, przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 2,2%. Najbardziej potaniały owoce pestkowe (o 14,0%), owoce jagodowe (o 11,6%), banany (9,8%) oraz owoce cytrusowe (5,5%). Podrożały natomiast jabłka (o 15,5%), a ponadto owoce suszone i orzechy (o 1,9%). Przetwory owocowe potaniały o 1,7%, a owoce mrożone podrożały o 4,5%. W średnich i dużych firmach produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w czerwcu 2018 r., w relacji do czerwca 2017 r., była o 2% mniejsza. Spadła produkcja pozostałych soków warzywnych i owocowo-warzywnych (o 15%), a zwiększyła się produkcja soków wyciskanych z owoców cytrusowych oraz soków wytwarzanych z jabłek (o 18%). - czytamy.

Produkcja mrożonek była większa o 10%, a nie zmieniła się produkcja kompotów i owoców pasteryzowanych. Mniejsza była produkcja soków zagęszczonych (o 63%), a także produkcja dżemów (o 9%). W czerwcu 2018 r. w relacji do maja br. produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych zmniejszyła się o 1% do 56,7 tys. t. Spadła produkcja soków wytwarzanych z jabłek (o 8%), wzrosła produkcja soków pitnych wyciskanych z owoców cytrusowych (o 5%), a nie zmieniła się produkcja pozostałych soków warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych. Produkcja soków zagęszczonych wzrosła o 6%, dżemów o 13%, a owoców mrożonych czterokrotnie. Mniejsza była natomiast produkcja kompotów i owoców pasteryzowanych (o 11%). W I połowie br. produkcja soków owocowych i owocowo-warzywnych zmniejszyła się w relacji do I połowy 2017 r. o 1% do 331,0 tys. t. Zmniejszyła się produkcja soków tłoczonych z jabłek (o 14%), pozostałych soków warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych (o 8%), a zwiększyła się produkcja soków wyciskanych z owoców cytrusowych (o 40%). Wyższa była produkcja dżemów (o 24%). Produkcja kompotów i owoców pasteryzowanych była mniejsza o 2%, owoców mrożonych o 4%, a soków zagęszczonych o 35%.

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.