PARTNER SERWISU

Analityk IERiGŻ: Ceny jabłek o 59% niższe niż rok wcześniej, zapasy - większe o 84,1%

Autor: sadyogrody.pl/IERiGŻ 12 marca 2019 10:46

Analityk IERiGŻ: Ceny jabłek o 59% niższe niż rok wcześniej, zapasy - większe o 84,1% fot.shutterstock.com

- Ceny oferowane za jabłka w lutym 2019 r., w porównaniu z lutym 2018 r., na rynkach hurtowych były średnio niższe o 56%, a w spółdzielniach ogrodniczych i w firmach eksportujących o 59%. Do tak dużego spadku cen przyczyniły się duże zapasy jabłek w Polsce, które wg WAPA na dzień 1 lutego 2019 r. wynosiły 1 215 tys. t, wobec 660 tys. t w 2018 r. (większe o 84,1%) - informuje Irena Strojewska, analityk z IERiGŻ.

- Zakłady przetwórcze, z powodu wysokiej podaży surowca, za jabłka do tłoczenia płaciły 0,36 zł/kg (mniej o 52% niż w lutym poprzedniego roku). W lutym 2019 r., w porównaniu ze styczniem 2019 r., przeciętne ceny jabłek oferowane przez firmy eksportujące zwiększyły się o 6%, na rynkach hurtowych o 5%, a w skupie prowadzonym przez spółdzielnie ogrodnicze obniżyły się o 1%. W zakładach przetwórczych ceny skupu oferowane za jabłka do tłoczenia, w porównywanych miesiącach wzrosły o 9% - czytamy w raporcie IERiGŻ.

Gruszki w spółdzielniach ogrodniczych potaniały o 40%, a w hurcie o 17%. Na rynku hurtowym obniżyły się też ceny winogron (o 23%), mandarynek i bananów (po 21%) oraz cytryn (o 7%). Droższe były jedynie pomarańcze (o 10%).. Gruszki podrożały w skupie prowadzonym w spółdzielniach ogrodniczych o 7%, w hurcie o 4%, a w skupie realizowanym przez firmy eksportujące nie zmieniły się.

Na rynku hurtowym wzrosły ceny bananów (o 7%) i mandarynek (o 2%). Potaniały natomiast winogrona (o 4%), cytryny (o 3%) oraz pomarańcze (o 1%). Ceny detaliczne owoców i ich przetworów w 2018 r., w relacji do 2017 r., nieznacznie się obniżyły (średnio o 0,1%), przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 2,6%.

Potaniały owoce pestkowe (o 3,1%), owoce jagodowe (o 2,9%), owoce cytrusowe (2,3%) i przetwory owocowe (o 1,0%). Wyższe były natomiast przeciętne ceny jabłek (o 8,0%), owoców mrożonych (o 5,4%), owoców suszonych i orzechów (o 1,8%) oraz bananów (o 0,5%).

- W średnich i dużych firmach w grudniu 2018 r., w porównaniu do grudnia 2017 r., produkcja soków zagęszczonych wzrosła dziesięciokrotnie, a pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych zmniejszyła się o 3%. Zmniejszyła się produkcja soków pitnych tłoczonych z jabłek (o 4%), a także pozostałych soków warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych (o 3%), a zwiększyła się wyciskanych z owoców cytrusowych (o 1%). Wzrosła produkcja owoców mrożonych (o 37%) oraz kompotów i owoców pasteryzowanych (o 15%). Zmniejszyła się jedynie produkcja dżemów (o 14%). W 2018 r. produkcja soków owocowych i owocowo- -warzywnych zwiększyła się w relacji do 2017 r. o 5% do 802,2 tys. t. - podaje Irena Strojewska, analityk z IERiGŻ.

Większa była produkcja soków wyciskanych z owoców cytrusowych (o 19%), a także pozostałych soków warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych (o 4%), a obniżyła się jedynie produkcja soków tłoczonych z jabłek (o 2%). Produkcja soków zagęszczonych wzrosła o 146%, owoców mrożonych po 11%, kompotów i owoców pasteryzowanych o 9%, a dżemów o 8%.

- Wolumen eksportu owoców świeżych w grudniu 2018 r. wobec grudnia 2017 r. był większy o 21%, a przetworów owocowych o 10%. Eksport owoców świeżych zwiększył się głównie z powodu większej sprzedaży jabłek (o 24%), a przetworów w wyniku wzrostu sprzedaży zagęszczonego soku jabłkowego (o 55%). Wartość eksportu owoców świeżych, z powodu ich bardzo niskich cen, obniżyła się o 3% do 47,6 mln EUR, a przetworów w wyniku niskich cen surowca o 11,0% do 85,5 mln EUR - czytamy w raporcie.

Import owoców świeżych nie zmienił się i wyniósł w grudniu 2018 r. podobnie jak przed rokiem 164,9 tys. t. Zmniejszyły się głównie zakupy owoców cytrusowych (o 7%), a zwiększyły bananów (o 28%). Przywóz przetworów obniżył się o 20% (do 32,5 tys. t), w wyniku mniejszego importu zagęszczonych soków (o 37%). W grudniu 2018 r. ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 63,1 mln EUR, wobec ujemnego 69,1 mln EUR w grudniu poprzedniego roku. W 2018 r. ujemne saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 327,6 mln EUR, wobec ujemnego 393,9 mln EUR w poprzednim roku. Wartość eksportu zwiększyła się o 4% i wyniosła 1 941,9 mln EUR, a importu nie zmieniła się i pozostała na poziomie 2 269,5 mln EUR.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.