Analityk: Dobry sezon dla producentów truskawek, gorszy dla wiśni i porzeczek

Autor: Aneta Gwara/www.sadyogrody.pl 07 sierpnia 2016 08:24

Analityk: Dobry sezon dla producentów truskawek, gorszy dla wiśni i porzeczek Mariusz Dziwulski, analityk banku BGŻ BNP Paribas/ fot. PTWP

Sytuacja na rynku owoców miękkich w 2016 r. zmieniała się dość dynamicznie. Ceny wiśni do przetwórstwa na początku sezonu skupowego były zbliżone do tych w roku poprzednim. W trzecim tygodniu skupu ceny jednak obniżyły się dość wyraźnie - mówi serwisowi www.sadyogrody.pl Mariusz Dziwulski, analityk banku BGŻ BNP Paribas.

Według danych monitoringu cen Ministerstwa Rolnictwa, za kilogram wiśni do mrożenia w dn. 25-26.07 płacono średnio 1,42 zł/kg (loco zakład) – o blisko 20 proc. mniej niż tydzień wcześniej. - Cena była w takim samym stopniu niższa w porównaniu do analogicznego okresu w roku poprzednim. Do końca nie wiadomo jak przedstawia się sytuacja podażowa wiśni w kraju, niemniej można przypuszczać że wiśni na rynku nie brakuje. Prawdopodobnie wzrosły zbiory wiśni w Serbii, po ubiegłorocznym spadku. Wysoką produkcję odnotowano także w Turcji, i wyższą niż oczekiwano przed rozpoczęciu sezonu, na Węgrzech - mówi. 

- Co prawda zapasy mrożonych wiśni na początku sezonu były prawdopodobnie niższe r/r, jednak nie był to czynnik wystarczający dla  co najmniej utrzymania ubiegłorocznego poziomu cen. Wg danych Eurostat, eksport mrożonych wiśni z Polski w sezonie 2015/2016 zwiększył się o ok. 25 proc. (dane dla pierwszych 10-ciu miesięcy sezonu) - tłumaczy analityk. 

Jeśli chodzi o porzeczki czarne, rok 2016 był kolejnym sezonem niskich cen. - Niemniej, już przed sezonem mówiło się dużo o wysokich zapasach koncentratu i mrożonek z tych owoców, co dawało podstawy do tego by sądzić że ceny oferowane w skupie nie będą wysokie. Tendencji nie odwrócił niższy r/r poziom zbiorów tych owoców w kraju. Ogólnie ceny w całym sezonie były wyższe niż rok wcześniej, niemniej znacznie niższy od oczekiwanego poziomu przez producentów - dodaje. 

Jak mówi Mariusz Dziwulski, za owoce do mrożenia zakłady przetwórcze płaciły średnio 0,78 zł/kg, co prawda o ok. 9 proc. więcej niż przed rokiem, ale o 70 proc. mniej niż średnio w latach 2011-2013. Co więcej, jeśli chodzi o ceny w trakcie sezonu zmieniały się dość dynamicznie. Na początku sezonu skupowego (koniec czerwca) za porzeczki do przetwórstwa oferowano ceny nawet niższe w porównaniu do tych sprzed roku. Niemniej, przeciętna cena w drugim i trzecim tygodniu lipca wzrosła o odpowiednio 31 i 47 proc. ociągając poziom ponad 1 zł/kg (porzeczki do mrożenia, loco zakład), by pod koniec sezonu skupowego obniżyć się o blisko 30 proc. - komentuje. 

Dobrym, pod względem cenowym był sezon truskawek.  - Ceny na początku sezonu skupu były relatywnie niskie. Niemniej, wskutek niższych, od oczekiwanych, zbiorów truskawek, ceny zaczęły wzrastać dość dynamicznie. Pod koniec sezonu skupu za truskawki do mrożenia płacono nawet 4,50 zł/kg – o 70-80 proc. więcej niż na początku czerwca br. - dodaje. 

Analityk dodaje, że średnio cena truskawek do mrożenia w kraju wyniosła w bieżącym roku 3,51 zł/kg (dane IERiGŻ-PIB za MRiRW) i była o 30 proc. wyższa niż przed rokiem co wpłynęło na poprawę opłacalności produkcji w stosunku do sezonu poprzedniego. - W podobnej relacji wzrosły ceny truskawek do tłoczenia. Był to zarazem najwyższy przeciętny poziom cen tych owoców w okresie ostatnich 4 lat - podsumował Dziwulski. 

WIĘCEJ NA TEMAT

OWOCE

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI