Actinidia kolomikta Vitakola - nowa wczesna odmiana

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 10 września 2015 12:11

Actinidia kolomikta Vitakola - nowa wczesna odmiana Owoce Actinidii kolomikta 'Vitakola'/ fot. www.zszp.pl/

Owoce aktinidii pstrolistnej (A. kolomikta) ‘Vitakola’ są duże (4-4,5 cm), owalne, a niekiedy lekko spłaszczone, zielonożółte. Dojrzewają wcześniej, bo już na początku sierpnia. Natomiast odmiany aktinidii ostrolistnej (A. arguta) ‘Bingo’ i ‘Mirzan’ owocują później mniej więcej w połowie września – mówi serwisowi www.sadyogrody.pl mgr inż. Władysław Piotrowski, wspólnik Clematis Źródło Dobrych Pnączy Sp. z o.o.

Aktinidia pstrolistna ‘Vitakola’ uzyskała wyróżnienie w Konkursie Roślin Nowości podczas 23 Międzynarodowej Wystawy Zieleń to życie. Odmiana ta została wyhodowana w Czechach przez Jana Kolę, a wprowadzona na rynek w 2015 r. przez szkółkę Clematis Źródło Dobrych Pnączy Sp. z o.o. Do Konkursu Roślin Nowości zgłoszono także Aktinidię ostrolistną ‘Bingo’ oraz odmianę ‘Mirzan’.

- Owoce odmiany ‘Vitakola’ dojrzewają wcześniej niż u ‘Bingo’. W związku z tym nie są one narażone na jesienne przymrozki, które mogą przydarzyć się także w uprawie amatorskiej. Odmiana ta na tle innych odmian z grupy kolomikta wyróżnia się także znacznie większymi owocami niż u ‘Sentyabraskaya’ czy ‘Dr Szymanowski’. Aktinidia ‘Vitakola’ może być także uzupełnieniem dla odmian ‘Bingo’ i ‘Mirzan’ – zaznacza mgr inż. Władysław Piotrowski.

Do uprawy na plantacje towarowe ekspert poleca aktinidię ostrolistną ‘Bingo’. – Odmiana ta została wyhodowana z myślą o produkcji owoców na większą skalę. W okolicach Grójca założona jest kilkuletnia plantacja aktinidii, gdzie posadzone są różne odmiany. Owoce sprzedawane są do spożycia bezpośrednio w stanie świeżym, bądź do przetwórstwa jako dodatek do soków tłoczonych – dodaje.

Ze starszych odmian aktinidii ostrolistnej na plantacje towarowe polecana jest odmiana – ‘Jumbo’ o wyjątkowo dużych owalnych, lekko wydłużonych, zielonożółtych owocach. Największe owoce osiągają masę do 30 g. Są smaczne i słodkie, dość trwałe, lecz niekiedy pękają u podstawy. Dojrzewają w połowie września i października.

Do nasadzeń na plantacjach towarowych mgr inż. Władysław Piotrowski poleca również Actinidię arguta ‘Ken’s Red’. Odmiana ta cechuje się czerwonymi, smacznymi owocami o smaku kiwi. Plenna odmianą zawiązującą owoce bez zapylenia (partenokarpiczna) jest A. arguta ‘Vitikiwi’. Odmiana ta rozpoczyna owocowanie już w 1-2 roku po posadzeniu.

Mgr inż. Władysław Piotrowski dodaje, że w sprzedaży dostępne są różne odmiany aktinidii wyróżniające się zarówno wielkością owoców, barwą, jak również i smakiem - niektóre posiadają bardziej kwaskowe owoce, a inne słodkie.

- Aktinidia rośnie dość intensywnie w związku z tym wymaga odpowiedniego nawadniania. Aby plonować i przynosić zadowolenie producentów trzeba jej stworzyć odpowiednie warunki uprawy. Na plantacjach nie ma większych problemów z chorobami czy szkodnikami. Tylko w suche, upalne lata może występować przędziorek – mówi ekspert.

Gatunek ten najlepiej rośnie i plonuje na stanowiskach ciepłych, osłoniętych od wiatru. Preferuje gleby żyzne, o odczynie lekko kwaśnym (pH 5-6,5). Aktinidia ostrolistna w zależności od odmiany znosi mrozy do -35 st. C, zaś pstrolistna do -40 st. C. Aby uzyskać owoce na plantacjach należy na 5-8 roślin żeńskich posadzić jedną męską, będącą zapylaczem. 

Z dorosłej rośliny można uzyskać około 20 kg owoców. Owoce aktinidii mogą być spożywane w stanie świeżym, jak również nadają się do suszenia (podobnie jak winogrona), mrożenia, czy marynowania. Z owoców można także wytwarzać dżemy, marmolady, nalewki czy wina.

WIĘCEJ NA TEMAT

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI