1 lipca obchodzimy Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki (zdjęcia)

Autor: www.latozborowkami.pl / www.sadyogrody.pl 01 lipca 2019 13:10

1 lipca obchodzimy Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki. Z tej okazji plantatorzy zorganizowali degustacje owoców i ich przetworów. Królowały pierwsze tegoroczne borówki, czarne i czerwone porzeczki, konfitury i soki z jagody kamczackiej, aronii i mini-kiwi. Lody truskawkowe i malinowe. Symbolem święta stała się, rekomendowana w codziennej diecie, filiżanka polskich superowoców.

Lipiec to czas największego bogactwa owoców i dobra data by kreować nawyk ich codziennej konsumpcji. To jedyny czas w roku, kiedy dostępne są wszystkie popularne gatunki jagodowe – obok borówek, truskawki, maliny, porzeczki czy jagoda kamczacka, w której produkcji też jesteśmy już światowym liderem. Gratuluję promocji produkcji tych fantastycznych owoców i przetwórstwa - mówi Andrzej Gorczyński, Dyrektor Mazowieckiego Oddziału Regionalnego ARiMR.

Polskie owoce to nasz skarb narodowy. Nasz klimat pozwala na uprawę fantastycznych owoców, które ze względu na barwę, są najzdrowsze na świecie. Im bardziej czerwone tym lepiej chronią nas przed niekorzystnym wpływem środowiska. Korzystajmy, jedzmy. Latem łatwo wprowadzić je do diety. Powinniśmy spożywać je codziennie - mówi dr hab. Dorota Konopacka, prof. IO - Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Superowoce cechuje skondensowana zawartość składników odżywczych, błonnika, kwasów organicznych, witamin, substancji mineralnych i wysoka zawartość antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. Chronią one nasz organizm przed starzeniem, zaburzeniami układu krążenia, chorobą wieńcową, nadciśnieniem, cukrzycą i otyłością. Superowocami są borówki, maliny, truskawki, czarna porzeczka, aronia, mini-kiwi, jagoda kamczacka. Pojęcia superfruits czy superowoców są bardzo atrakcyjne. Warto tak postrzegać krajową produkcję.

To są nasze źródła zdrowia, odporności i młodości. Borówkę, która jest fioletowa, bogata w antocyjany polecam łączyć z niebieskimi ekranami, których mamy wokół siebie tak dużo. Skojarzmy niebieski kolor owoców ze wzrokiem. Malina to powinno być nasze pierwsze skojarzenie z odpornością, długim zdrowiem i przeziębieniami, których możemy uniknąć. Zapamiętajmy: owoce, które tutaj dzisiaj widzimy to jest żywność funkcjonalna, która nam ratuje zdrowie - mówi Żaneta Geltz, redaktor naczelna Magazynów Hipoalergiczni i Happy Evolution, które to edukują w kwestiach pochodzenia chorób, sposobów leczenia oraz zrównoważonego rozwoju.

Borówka wysoka, uprawiana w Polsce, jest eksportowana do ponad 30 krajów na 4 kontynentach. Od lat ponad 80% jej produkcji trafia na eksport i to właśnie jako Polish Super Fruits. Cieszy nas moda na borówkę w Polsce. To część większego trendu preferowania krajowej żywności, która jest bardzo dobrej jakości i świeża. Korzystamy z sezonowości i z tego co wyprodukowane lokalnie - mówi Dominika Kozarzewska, Członek Zarządu Fundacji Promocji Polskiej Borówki.

Polskie superowoce możemy jeść od maja do października. Od majowych truskawek, po jesienne odmiany malin. Pół roku to jest czas, w którym można skutecznie budować nawyk codziennej konsumpcji. Zachęcamy do zjedzenia filiżanki codziennie. Mówimy o jagodowej sztafecie, tak by ta oferta przełożyła się na ich codzienną konsumpcję. Cieszy nas też odkrycie potencjału tego święta - mówi Witold Boguta, Prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

1 lipca to także święto coraz bardziej polskiej borówki. Sposób rozpoczęcia sezonu to już tradycja. Co roku plantatorzy wybierają najmłodszego w swoim gronie. W tym roku pierwszej degustacji dokonał 15-miesięczny Krzyś, syn plantatorów z Janolina w gminie Rawa Mazowiecka.

Korzystajmy z wyjątkowych walorów naszych owoców. Na początku lipca Polska rozpoczyna zbiory czarnej porzeczki oraz borówki. W sierpniu aronii, dobrze zapowiadają się też tegoroczne polskie zbiory mini-kiwi. Mamy w kraju to co inni nazywają super żywnością czy superowocami. Czas zacząć tak postrzegać owoce, które sami produkujemy. Sezon na nie to najlepszy czas na budowanie dobrego nawyku codziennej konsumpcji. Zapraszamy na filiżankę superowoców.

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.