Wynaleziono urządzenie, które chłodzi owoce w miejscu zbiorów

Autor: www.freshplaza.com/www.sadyogrody.pl 18 maja 2015 16:11

Aby poprawić jakość owoców jagodowych oraz przedłużyć ich przydatność do spożycia, należy zaraz po zbiorze zmniejszyć temperaturę ich przechowywania. Jagody z każdą godziną, w której nie są przetrzymywane w chłodniach, tracą jeden dzień "z życia" – podaje freshplaza.com.

W przedłużeniu dobrej jakości owoców miękkich może pomóc specjalna maszyna, która została zaprojektowana i wyprodukowana w 2014 roku. Umożliwia ona schłodzenie truskawek, malin, jeżyn, jagód oraz innych owoców i warzyw, które powinny być schłodzone bezpośrednio po zbiorze.

Obniżenie temperatury powoduje nie tylko lepszą jakość i dłuższy okres przydatności do spożycia, ale także pozwala na rozpoczęcie łańcucha chłodniczego bezpośrednio na polu.

Chłodzenie odbywa się w specjalnym tunelu, tzw. "chłodni na kółkach". Konstrukcja składa się z: automatycznego systemu palet, samodzielnego systemu chłodzenia oraz systemu cyrkulacji powietrza ColdPick. 

Maszyna jest zaprojektowana tak, aby owoce i warzywa mogły być chłodzone z temperatury, w której zostały zebrane do wcześniej określonej temperatury w miejscu zbiorów. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI