Woda ozonowa pomoże chronić jabłka przed bakteriami, grzybami i wirusami

Autor: Agrobiznes TVP 22 kwietnia 2015 11:12

Woda ozonowa pomoże chronić jabłka przed bakteriami, grzybami i wirusami fot. shutterstock.com

Takich sadowników jest w Polsce niewielu. Mowa o tych, którzy mogą sobie pozwolić na inwestycje w nowoczesne technologie. W tym wypadku w ozon jako środek do czyszczenia i konserwowania owoców. To polska myśl techniczna, która być może przyjmie się także i na wsi – podaje „Agrobiznes” w TVP.

Mechanizm jest prosty. Jabłka ze skrzynki trafiają na maszynę sortowniczą i tam od razu spryskiwane są wodą z dodatkiem ozonu. Gaz produkowany jest na miejscu za pomocą specjalnych urządzeń. Tymi niewielkimi rurkami pompowany jest do dysz.

Jabłka umyte wodą ozonowaną, są bardziej odporne na wszelkie bakterie, grzyby i wirusy. W przypadku dłuższego transportu system z ozonem, można stosować także go w trakcie.

Chociaż zastosowanie ozonu nie jest niczym nowym, to zastosowanie go w sadownictwie jest nowatorskie. System choć nie jest tani, to sprawdza się w innych systemach produkcji. Można przechowywać w chłodni z atmosfera ozonową produkty spożywcze takie jak mięso, ryby a także owoce i warzywa.

W Polsce z systemem ozonowania powstało dotychczas 10 linii sortowniczych i dwukrotnie więcej komór przechowalniczych.

Więcej w programie „Agrobiznes” w TVP.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM