Wentylacja boczna w opakowaniach wydłuża świeżość owoców i warzyw

Autor: sadyogrody.pl/freshplaza.com 21 marca 2018 16:00

Wentylacja boczna w opakowaniach wydłuża świeżość owoców i warzyw

Wentylacja boczna w opakowaniach owoców ma trzy główne zalety: chłodzenie produktu odbywa się o 25% szybciej, pozwala to na większą wydajność w chłodni, co w konsekwencji polepsza jakość produktu - czytamy na portalu Fresh Plaza.

"Opakowanie Topseal to obecnie trend na rynku: dzięki zastosowaniu uszczelki górnej zmniejsza się między innymi zużycie plastiku, a uszczelka górna jest lekka, co pozwala zaoszczędzić sporo materiału opakowaniowego"-  mówi  portalowi Fresh Plaza Pan Joop de Vries z firmy Linpac.

Ze względu na zastosowanie uszczelki górnej zanika przestrzeń wentylacyjna między pokrywką a dolną częścią opakowania w którym znajduje się np. owoc. Oznacza to, że produkt nie jest w stanie prawidłowo oddychać.

Linpac stosuje obecnie specjalną aplikację do dziurkowania otworów w dolnej części opakowania, a także na jego bokach. - Wentylacja boczna ma trzy główne zalety: chłodzenie produktu odbywa się o 25% szybciej,  pozwala to na większą wydajność w chłodni, co w konsekwencji polepsza jakość produktu - opisuje Joop.

Wentylacja boczna oznacza również, że poziom skroplenia jest mniejszy, co zapobiega pleśni i polepsza prezencję produktu. Wentylacja boczna oznacza również, że etylen, uwalniany z różnych owoców i warzyw, szybciej wydostaje się z opakowania, co opóźnia dojrzewanie produktów i wydłuża ich okres przydatności do spożycia - podaje Fresh Plaza.

Firma Linpac jest częścią Klöckner Pentaplast, a Infia jest marką opakowań dla owoców i warzyw. Linpac produkuje opakowania wykonane w 100% z recyklingu PET (skrót nazwy tworzywa sztucznego - politereftalanu etylenu - przypis redakcji).

"W Holandii i wielu innych krajach przekazuje się do recyklingu dużo butelek typu PET. Używamy tych butelek do produkcji naszych opakowań" - mówi Joop. W tej chwili bardzo ważne jest wielokrotne wykorzystanie dostępnych  materiałów " 

 Linpac opracował sposób czyszczenia materiału z recyklingu, aby mógł on mieć bezpośredni kontakt z żywnością. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.