Uprawy GMO nie spełnią nadziei na zrewolucjonizowanie rolnictwa - raport

Autor: FAMMU/FAPA 02 grudnia 2015 14:01

Uprawy GMO nie spełnią nadziei na zrewolucjonizowanie rolnictwa - raport Greenpeace obala mity dot. GMO; fot. shutterstock.com

Organizacja Greenpeace oceniła, że uprawy GMO nie spełniły nadziei, że uczynią rolnictwo prostszym, bezpieczniejszym oraz bardziej wydajnym - donosi FAMMU/FAPA.

Greenpeace obala siedem mitów, jakimi w swych wizjach posiłkowali się zwolennicy tych upraw:

1: Uprawy GMO mogą wykarmić świat. Realia pokazały, że nie powstały nowe odmiany GMO dające ponadprzeciętne plony.

2: Uprawy GMO są kluczem dla ochrony klimatu. Realnie inżynieria genetyczna jest daleko za klasyczną hodowlą roślin w tworzeniu odmian, które mogą przyczynić się do radzenia sobie ze zmianami klimatu. Zachowanie lokalnego klimatu zależy od praktyk uprawy promujących zróżnicowane gatunkowe i sposobu polepszenia jakości gleb, a nie od prostego wprowadzania GMO.

3: Uprawy GMO są bezpieczne dla zdrowia i środowiska. Realia pokazują, że brak jest długoterminowych badań dotyczących środowiska i zdrowia, a dostęp do metodyki badań jest ograniczany dla niezależnych badaczy. Brak konsensusu wobec kwestii bezpieczeństwa GMO oceniło 300 niezależnych naukowców (skupionych w ENSSER).

4: Uprawy GMO ułatwiają ochronę roślin. Realnie po kilku latach uprawy problemy jak np. z chwastami odpornymi na herbicydy oraz pojawiające się superchwasty czy insekty powodują potrzebę zwiększania dawek pestycydów.

5: Uprawa rośliny GMO jest bardziej ekonomiczna. Realnie nasiona GMO są chronione patentem i ich ceny wzrosły gwałtownie od 20 lat. Równolegle chwasty odporne na herbicydy i super szkodniki poważnie zwiększyły koszty ochrony.

6: Rośliny GMO mogą współistnieć z nie GMO. W rzeczywistości rośliny GMO zanieczyszczają te wolne GMO. Do dziś globalnie odnotowano około 400 takich przypadków. Powoduje to, że współistnienie pozostaje trudne, a czasem niemożliwe.

7: Inżynieria genetyczna jest najbardziej obiecującą drogą dla innowacji w produkcji żywnościowe. Realnie zaawansowane metody hodowli (jak „smart breeding” czy „marker assisted selection MAS”) są dotychczas źródłem rezultatów tylko obiecywanych przez GMO, w tym odmian odpornych na choroby, zalewanie i tolerujące suszę, a ponadto przystosowanych do lokalnych warunków. Dodatkowo GMO hamują innowacje za sprawą własności intelektualnej odmian GMO.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI