Technika ozonowania w przechowywaniu owoców i warzyw

Autor: www.sadyogrody.pl 13 lutego 2015 10:53

Technika ozonowania w przechowywaniu owoców i warzyw fot. systemyozonowania.pl

Na czym i w jakim celu wykorzystuje się ozon w przechowywaniu owoców i warzyw i jaka jest opłacalność tego procesu?

Ozon jest odmianą tlenu, występującą we wszystkich stanach skupienia. W stanie gazowym jest niebieskim, nietrwałym gazem, który posiada krótki czas rozkładu. Powszechnie stosowany jest do usuwania zanieczyszczeń chemicznych, w dezynfekcji pomieszczeń, w procesie uzdatniania wody lub jako czynnik odkażający w przemyśle spożywczym.

Ozon nie pozostawia żadnych pozostałości w żywności. Po utlenieniu zanieczyszczeń ozon przekształca się w zwykły tlen, nie wytwarzając niebezpiecznych dla zdrowia produktów ubocznych. W ciągu kilku lat ozonowanie stało się jedną z najpopularniejszych, bezpiecznych metod dezynfekcji. W przyszłości ozon może uchronić producentów przed milionowymi stratami spowodowanymi pojawieniem się w produktach bakterii odpornych na tradycyjną dezynfekcję, np. chlorem.

Atakując i utleniając ściany komórkowe organizmów, ozon niszczy patogeny. Do podstawowych zalet dezynfekcyjnych można zaliczyć jego silne i szybkie działanie na bakterie chorobotwórcze, jak: Salmonella, E. Coli, Clostridium, Cryptosporidium. Wykazuje on także duże zdolności unieszkodliwiania spor, cyst i innych mikroorganizmów.

Jak wygląda proces ozonowania w praktyce i jakie są jego koszty? Zapytaliśmy o to Krzysztofa Kiblera, prezesa firmy Ozon Food, zajmującej się produkcją generatorów i systemów ozonowania dla przemysłu spożywczego i owocowo-warzywnego.

- Ozonowanie owoców i warzyw odbywa się po załadowaniu komory chłodniczej, a proces ten powoduje przedłużanie dojrzewania, czyli wydłużenie przechowywania poprzez neutralizację etylenu, a także dezynfekcję owoców i warzyw, zabezpieczając przed chorobami przechowalniczymi m.in. gorzką zgnilizną. Ozonowanie możemy wykonywać również na liniach technologicznych i sortowniczych poprzez natrysk wody ozonowanej. Woda ozonowana myje owoce i warzywa pod odpowiednim ciśnieniem, dzięki temu owoce są dezynfekowane, a ponadto zostają usuwane pozostałości środków ochrony roślin – mówi Krzysztof Kibler.

Ozonowanie można przeprowadzać nie tylko podczas przechowywania, ale także transportu świeżych owoców i warzyw.

- Dostępne są również systemy ozonowania do transportu. Podczas transportu utrzymywana jest atmosfera ozonowa, która jest połączeniem procesów chłodzenia i przechowywania, które odbywają się w komorze. System taki montuje się we wnętrzu kontenera lub przestrzeni ładunkowej. Proces ozonowania zabezpiecza produkty chłodzone i dezynfekuje je. Dzięki temu znika problem szarej pleśni i innych chorób chłodniczych lub występujących w czasie transportu. Na rynku dostępny jest także również lód ozonowy, który można zastosować do ozonowania owoców – twierdzi prezes firmy Ozon Food.

Jak potwierdza, ozonowanie nie jest procesem jednorazowym, a do stosowania technologii wymagane jest zamontowanie systemu, oraz utrzymywanie atmosfery ozonowej.

- Proces musi być odpowiednio kontrolowany przez specjalne oprogramowanie technologiczne i urządzenia peryferyjne takie jak m.in. czujniki. Konieczna jest także indywidualna produkcja systemów, ponieważ technologia wymaga "szycia na miarę", co wiąże się z dokładnym dobraniem systemu do kubatury, produktów, cyklów technologicznych komory i temperatur chłodzenia. To pozwala odpowiednio przeprowadzać prawidłowy proces ozonowania. Cena systemu ozonowania do komór i transportu zaczyna się od zaczyna się od kilku tysięcy złotych, a dokładne koszty podajemy po przedstawieniu odpowiednich informacji dotyczących komory i warunków przechowywania owoców i warzyw - dodał Krzysztof Kibler.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.