Technika ozonowania w przechowywaniu owoców i warzyw

Autor: www.sadyogrody.pl 13 lutego 2015 10:53

Technika ozonowania w przechowywaniu owoców i warzyw fot. systemyozonowania.pl

Na czym i w jakim celu wykorzystuje się ozon w przechowywaniu owoców i warzyw i jaka jest opłacalność tego procesu?

Ozon jest odmianą tlenu, występującą we wszystkich stanach skupienia. W stanie gazowym jest niebieskim, nietrwałym gazem, który posiada krótki czas rozkładu. Powszechnie stosowany jest do usuwania zanieczyszczeń chemicznych, w dezynfekcji pomieszczeń, w procesie uzdatniania wody lub jako czynnik odkażający w przemyśle spożywczym.

Ozon nie pozostawia żadnych pozostałości w żywności. Po utlenieniu zanieczyszczeń ozon przekształca się w zwykły tlen, nie wytwarzając niebezpiecznych dla zdrowia produktów ubocznych. W ciągu kilku lat ozonowanie stało się jedną z najpopularniejszych, bezpiecznych metod dezynfekcji. W przyszłości ozon może uchronić producentów przed milionowymi stratami spowodowanymi pojawieniem się w produktach bakterii odpornych na tradycyjną dezynfekcję, np. chlorem.

Atakując i utleniając ściany komórkowe organizmów, ozon niszczy patogeny. Do podstawowych zalet dezynfekcyjnych można zaliczyć jego silne i szybkie działanie na bakterie chorobotwórcze, jak: Salmonella, E. Coli, Clostridium, Cryptosporidium. Wykazuje on także duże zdolności unieszkodliwiania spor, cyst i innych mikroorganizmów.

Jak wygląda proces ozonowania w praktyce i jakie są jego koszty? Zapytaliśmy o to Krzysztofa Kiblera, prezesa firmy Ozon Food, zajmującej się produkcją generatorów i systemów ozonowania dla przemysłu spożywczego i owocowo-warzywnego.

- Ozonowanie owoców i warzyw odbywa się po załadowaniu komory chłodniczej, a proces ten powoduje przedłużanie dojrzewania, czyli wydłużenie przechowywania poprzez neutralizację etylenu, a także dezynfekcję owoców i warzyw, zabezpieczając przed chorobami przechowalniczymi m.in. gorzką zgnilizną. Ozonowanie możemy wykonywać również na liniach technologicznych i sortowniczych poprzez natrysk wody ozonowanej. Woda ozonowana myje owoce i warzywa pod odpowiednim ciśnieniem, dzięki temu owoce są dezynfekowane, a ponadto zostają usuwane pozostałości środków ochrony roślin – mówi Krzysztof Kibler.

Ozonowanie można przeprowadzać nie tylko podczas przechowywania, ale także transportu świeżych owoców i warzyw.

- Dostępne są również systemy ozonowania do transportu. Podczas transportu utrzymywana jest atmosfera ozonowa, która jest połączeniem procesów chłodzenia i przechowywania, które odbywają się w komorze. System taki montuje się we wnętrzu kontenera lub przestrzeni ładunkowej. Proces ozonowania zabezpiecza produkty chłodzone i dezynfekuje je. Dzięki temu znika problem szarej pleśni i innych chorób chłodniczych lub występujących w czasie transportu. Na rynku dostępny jest także również lód ozonowy, który można zastosować do ozonowania owoców – twierdzi prezes firmy Ozon Food.

Jak potwierdza, ozonowanie nie jest procesem jednorazowym, a do stosowania technologii wymagane jest zamontowanie systemu, oraz utrzymywanie atmosfery ozonowej.

- Proces musi być odpowiednio kontrolowany przez specjalne oprogramowanie technologiczne i urządzenia peryferyjne takie jak m.in. czujniki. Konieczna jest także indywidualna produkcja systemów, ponieważ technologia wymaga "szycia na miarę", co wiąże się z dokładnym dobraniem systemu do kubatury, produktów, cyklów technologicznych komory i temperatur chłodzenia. To pozwala odpowiednio przeprowadzać prawidłowy proces ozonowania. Cena systemu ozonowania do komór i transportu zaczyna się od zaczyna się od kilku tysięcy złotych, a dokładne koszty podajemy po przedstawieniu odpowiednich informacji dotyczących komory i warunków przechowywania owoców i warzyw - dodał Krzysztof Kibler.

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI