Roztwór jedwabiu - nowy sposób na dłuższą świeżość owoców i warzyw

Autor: Rzeczpospolita 29 maja 2016 10:43

Roztwór jedwabiu - nowy sposób na dłuższą świeżość owoców i warzyw fot. pixabay.com

Aby zmniejszyć marnotrawstwo warzyw i owoców i skutecznie je konserwować, badacze z Uniwersytetu Tufts proponują maczanie ich w roztworze jedwabiu, przezroczystym, bezwonnym i biodegradowalnym - informuje Rzeczpospolita za "Scientific Reports".

Po poddaniu temu zabiegowi truskawek pozostawiono je w temperaturze pokojowej razem z owocami niewykąpanymi w roztworze. Po tygodniu truskawki pokryte jedwabiem pozostały świeże i soczyste, pozostałe straciły kolor i wyschły.

Głównym składnikiem kąpieli jest fibroina z jedwabiu. Tworzy w komorze próżniowej warstewkę grubości 27–35 mikrometrów. Powłoka ta przepuszcza mniej tlenu i dwutlenku węgla aktywnych chemicznie.

Więcej w "Rzeczpospolitej".

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM