Przezroczysta powłoka spowalnia proces gnicia owoców i warzyw

Autor: businessinsider.com.pl 22 stycznia 2017 14:02

Przezroczysta powłoka spowalnia proces gnicia owoców i warzyw fot. shutterstock.com

Od momentu, w którym rolnik zbierze truskawki lub zieloną fasolę, warzywa i owoce mają maksymalnie trzy tygodnie, zanim zaczną gnić. Przewiezienie ich do sklepu i lodówek klientów zajmuje od tygodnia do dwóch – mamy więc zaledwie kilka dni na ich spożycie - podaje businessinsider.com.pl.

Naukowcy z Apeel Sciences twierdzą, że wynaleźli jadalne powłoki, które mogą nawet pięciokrotnie wydłużyć okres przydatności do spożycia owoców i warzyw. Jeśli pokryje się nią dojrzałą truskawkę, to będzie można ją zjeść o tydzień później niż zwykle.

Powłoka powstaje z pozostałości po skórkach i łodygach roślin. Pełni rolę bariery, która spowalnia proces gnicia. Można zaaplikować ją w dowolnym momencie. Dzięki temu poszczególne banany z jednej kiści mogą dojrzewać w innym tempie.

Więcej czytaj na BusinessInsider.com.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM