Powstała aplikacja promująca spożycie warzyw i owoców

Autor: www.sadyogrody.pl/ pr 20 lipca 2016 08:46

Powstała aplikacja promująca spożycie warzyw i owoców fot. shutterstock

W ramach kampanii „Owoce i warzywa w szkole” powstała aplikacja, która pokazuje najmłodszym, że zdrowe odżywianie to nie przymus, a dobra zabawa. Twórcy aplikacji „Owocowe karaoke” zachęcają, żeby niezrozumiałe dla dzieci argumenty o wpływie witamin na prawidłowy rozwój, zastąpiła wspólna zabawa, podczas której owoce i warzywa przedstawione są jako naturalne, kolorowe elementy jadłospisu.

Aplikacja jest częścią kampanii promującej program Agencji Rynku Rolnego „Owoce i warzywa w szkole”. W ramach programu do szkół rozwożone są świeże owoce i warzywa oraz prowadzone działania edukacyjne. Kampania, której głównymi elementami są teledysk i spot reklamowy, skierowana jest przede wszystkim do rodziców. Ma ich zachęcać do sprawdzenia, czy placówka, do której uczęszczają ich dzieci, przystąpiła do inicjatywy.

Program Unii Europejskiej „Owoce i warzywa w szkole” skierowany do najmłodszych uczniów szkół podstawowych jest inicjatywą, dzięki której szkoły mogą aktywnie wpływać na nawyki żywieniowe uczniów, a także propagować wśród dzieci zdrowy styl życia. Głównym celem programu jest kształtowanie wśród dzieci dobrych zwyczajów żywieniowych, a zwłaszcza – zwiększenie ilości owoców i warzyw w ich codziennej diecie. Dzięki programowi wspólne spożywanie przez uczniów owoców i warzyw oraz związane z nimi działania edukacyjne  stały się elementem codziennego życia tysięcy szkół podstawowych w Polsce.

W programie mogą uczestniczyć dzieci ze szkół podstawowych realizujące obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego (tzw. „zerówki”) oraz dzieci uczęszczające do klas I–III. 
W ubiegłym roku szkolnym w programie uczestniczyło ok. 1,476 mln dzieci, tj. przeszło 91 proc. dzieci z grupy docelowej. W roku szkolnym 2016/2017 wg danych MEN w programie będzie mogło uczestniczyć  przeszło 1,350 mln dzieci. 

Dzieci uczestniczące w programie otrzymują kilka razy w tygodniu porcje owocowo-warzywne, składające się ze świeżych owoców i warzyw oraz soków owocowych i warzywnych, które spożywają razem w trakcie przerw śniadaniowych. Jednocześnie dzieci biorą udział w różnych działaniach edukacyjnych na temat prawidłowej  diety, pochodzenia owoców i warzyw oraz zdrowego stylu życia, prowadzonych w formie np. warsztatów kulinarnych, wycieczek do gospodarstw i sadów, zakładania ogródków przyszkolnych. Program uczy, że owoce i warzywa są ważne, a przez pozytywne wzorce zachowań zaczerpnięte od innych rówieśników, a także od rodziców i nauczycieli skutecznie zachęca dzieci do jedzenia większych ilości owoców i warzyw. W ten sposób od najmłodszych lat kształtowane są dobre zwyczaje żywieniowe i postawy przyszłych świadomych konsumentów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI