Pewnie, że bezpieczne! Wywiad z dyrektorem Laboratorium UO-Technologia

Autor: Albert Katana, www.sadyogrody.pl 09 maja 2017 09:41

Pewnie, że bezpieczne! Wywiad z dyrektorem Laboratorium UO-Technologia fot. shutterstock.com

O specyfice badań owoców i warzyw pod kątem pozostałości środków ochrony roślin, samych śor - pod kątem obecności deklarowanej substancji czynnej, a także o wprowadzeniu na rynek preparatu STYMJOD, rozmawiamy z Maciejem Bartoniem, dyrektorem ds. Badań i Rozwoju UO-Technologia ze Słomczyna k.Grójca.

Sadyogrody.pl: W jaki sposób przeprowadza się badania na pozostałości środków ochrony roślin w owocach i warzywach?

dyr. Maciej Bartoń: Badanie pozostałości środków ochrony roślin w produktach spożywczych wykonywane jest analizą chromatograficzną na chromatografach cieczowych i gazowych. Obecnie w naszym laboratorium analizujemy próbkę pod kątem pozostałości ponad 600 substancji czynnych.

Czy dużo jest podmiotów zainteresowanych analizą swoich produktów w Laboratorium? Jakiego typu są to podmioty?

Coraz więcej podmiotów, nie tylko przetwórców, lecz także producentów jest zainteresowanych badaniami. Chcą mieć pewność, że ich produkt jest bezpieczny i spełnia normy jakościowe, a co za tym idzie mogą go wprowadzić na rynek. Szczególnymi klientami są producenci żywności ekologicznej, ponieważ żywność ekologiczna zgodnie z prawem powinna być pozbawiona obecności pozostałości pestycydów.

W Laboratorium przeprowadzane są badania dopuszczające owoce i warzywa do eksportu. Czy badane są również produkty kierowane na rynek krajowy?

W laboratorium badamy próbki na zgodność z wymaganiami rynków krajów trzecich, takich jak np. Chiny czy USA - do tego mamy przygotowane specjalne pakiety badawcze, które różnią się w od np. pakietów badawczych dla GlobalGap czy Integrowanej Produkcji. Inną kategorią są badania dla sieci handlowych w Polsce, które idąc śladem zachodnich sieci coraz bardziej zaostrzają wymagania. Jednym z takich wymagań jest obecność maksymalnie 5 pozostałości w jabłkach. Więc reasumując, dostosowujemy nasze badania zarówno na potrzeby eksportu, jak i na rynek krajowy.

Prócz badań na pozostałości substancji niebezpiecznych prowadzone są w Laboratorium projekty, których celem jest opracowanie innowacyjnych środków ochrony roślin i optymalizacji technologii ich stosowania. Jakimi osiągnięciami w tym zakresie możecie się pochwalić?

Coraz więcej nawozów oraz środków ochrony roślin opartych jest na innowacyjnych rozwiązaniach takich jak np. nanotechnologia. Jednym z kluczowych projektów w naszym Laboratorium było opracowanie preparatu STYMJOD, który jest już w sprzedaży. STYMJOD wytwarzany jest w nanotechnologii w opatentowanym urządzeniu generującym zjawisko chłodnej plazmy, w którym roztwór specjalnie dobranych związków mineralnych i organicznych poddany jest zimnej syntezie. Otrzymany koncentrat STYMJOD jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, a jego składniki są łatwo dostępne dla roślin. STYMJOD zawiera optymalny dla roślin skład makro- i mikroskładników włącznie z aminokwasami i innymi związkami organicznymi, niezbędnymi dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin.

Jakie zabiegi sadowniczo-ogrodnicze przyczyniają się przede wszystkim do powstawania zagrożenia bezpieczeństwa produkowanej żywności? Jak zminimalizować ryzyko zagrożenia?

Dużym zagrożeniem jest stosowanie środków ochrony roślin niewiadomego pochodzenia lub tzw. „podróbek”. W naszym laboratorium badamy środki ochrony roślin pod kątem obecności deklarowanej substancji czynnej. Często w przypadku środków niewiadomego pochodzenia zdarza się tak, że udział zadeklarowanej na etykiecie substancji czynnej jest minimalny lub też zamiast jednej substancji czynnej są np. jeszcze dodatkowo dwie inne.

Czy, z perspektywy Laboratorium UO-Technologia, polskie owoce i warzywa są bezpieczne dla konsumenta?

Każda żywność, która jest badana, kontrolowana oraz produktowa w systemach jakości jest bezpieczna dla konsumenta.

Dziękuję za rozmowę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.