Pewnie, że bezpieczne! Wywiad z dyrektorem Laboratorium UO-Technologia

Autor: Albert Katana, www.sadyogrody.pl 09 maja 2017 09:41

Pewnie, że bezpieczne! Wywiad z dyrektorem Laboratorium UO-Technologia fot. shutterstock.com

O specyfice badań owoców i warzyw pod kątem pozostałości środków ochrony roślin, samych śor - pod kątem obecności deklarowanej substancji czynnej, a także o wprowadzeniu na rynek preparatu STYMJOD, rozmawiamy z Maciejem Bartoniem, dyrektorem ds. Badań i Rozwoju UO-Technologia ze Słomczyna k.Grójca.

Sadyogrody.pl: W jaki sposób przeprowadza się badania na pozostałości środków ochrony roślin w owocach i warzywach?

dyr. Maciej Bartoń: Badanie pozostałości środków ochrony roślin w produktach spożywczych wykonywane jest analizą chromatograficzną na chromatografach cieczowych i gazowych. Obecnie w naszym laboratorium analizujemy próbkę pod kątem pozostałości ponad 600 substancji czynnych.

Czy dużo jest podmiotów zainteresowanych analizą swoich produktów w Laboratorium? Jakiego typu są to podmioty?

Coraz więcej podmiotów, nie tylko przetwórców, lecz także producentów jest zainteresowanych badaniami. Chcą mieć pewność, że ich produkt jest bezpieczny i spełnia normy jakościowe, a co za tym idzie mogą go wprowadzić na rynek. Szczególnymi klientami są producenci żywności ekologicznej, ponieważ żywność ekologiczna zgodnie z prawem powinna być pozbawiona obecności pozostałości pestycydów.

W Laboratorium przeprowadzane są badania dopuszczające owoce i warzywa do eksportu. Czy badane są również produkty kierowane na rynek krajowy?

W laboratorium badamy próbki na zgodność z wymaganiami rynków krajów trzecich, takich jak np. Chiny czy USA - do tego mamy przygotowane specjalne pakiety badawcze, które różnią się w od np. pakietów badawczych dla GlobalGap czy Integrowanej Produkcji. Inną kategorią są badania dla sieci handlowych w Polsce, które idąc śladem zachodnich sieci coraz bardziej zaostrzają wymagania. Jednym z takich wymagań jest obecność maksymalnie 5 pozostałości w jabłkach. Więc reasumując, dostosowujemy nasze badania zarówno na potrzeby eksportu, jak i na rynek krajowy.

Prócz badań na pozostałości substancji niebezpiecznych prowadzone są w Laboratorium projekty, których celem jest opracowanie innowacyjnych środków ochrony roślin i optymalizacji technologii ich stosowania. Jakimi osiągnięciami w tym zakresie możecie się pochwalić?

Coraz więcej nawozów oraz środków ochrony roślin opartych jest na innowacyjnych rozwiązaniach takich jak np. nanotechnologia. Jednym z kluczowych projektów w naszym Laboratorium było opracowanie preparatu STYMJOD, który jest już w sprzedaży. STYMJOD wytwarzany jest w nanotechnologii w opatentowanym urządzeniu generującym zjawisko chłodnej plazmy, w którym roztwór specjalnie dobranych związków mineralnych i organicznych poddany jest zimnej syntezie. Otrzymany koncentrat STYMJOD jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, a jego składniki są łatwo dostępne dla roślin. STYMJOD zawiera optymalny dla roślin skład makro- i mikroskładników włącznie z aminokwasami i innymi związkami organicznymi, niezbędnymi dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin.

Jakie zabiegi sadowniczo-ogrodnicze przyczyniają się przede wszystkim do powstawania zagrożenia bezpieczeństwa produkowanej żywności? Jak zminimalizować ryzyko zagrożenia?

Dużym zagrożeniem jest stosowanie środków ochrony roślin niewiadomego pochodzenia lub tzw. „podróbek”. W naszym laboratorium badamy środki ochrony roślin pod kątem obecności deklarowanej substancji czynnej. Często w przypadku środków niewiadomego pochodzenia zdarza się tak, że udział zadeklarowanej na etykiecie substancji czynnej jest minimalny lub też zamiast jednej substancji czynnej są np. jeszcze dodatkowo dwie inne.

Czy, z perspektywy Laboratorium UO-Technologia, polskie owoce i warzywa są bezpieczne dla konsumenta?

Każda żywność, która jest badana, kontrolowana oraz produktowa w systemach jakości jest bezpieczna dla konsumenta.

Dziękuję za rozmowę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI