Opakowania owoców i warzyw – wywiad z Wacławem Wasiakiem, dyrektorem Polskiej Izby Opakowań

Autor: Albert Katana, www.sadyogrody.pl 27 grudnia 2016 11:17

Opakowania owoców i warzyw – wywiad z Wacławem Wasiakiem, dyrektorem Polskiej Izby Opakowań fot. shutterstock

O opakowaniach owoców i warzyw, ich rodzajach oraz o ich wpływie na sprzedaż surowców - z Wacławem Wasiakiem, dyrektorem Polskiej Izby Opakowań, rozmawia Albert Katana.

Klienci zazwyczaj wybierają owoce czy warzywa kierując się dotykiem i zapachem, nie nazwą gatunkową czy nazwą producenta. Tak jest np. na targowiskach czy w tzw. warzywniakach, gdzie te produkty są chętniej kupowane, niż w supermarketach. Czy owoce i warzywa powinny być pakowane?

Tak. Choć nie na wszystkich etapach drogi od ich producenta do konsumenta.

Bardzo rzadko zdarza się, a może to mieć miejsce na targowiskach, iż warzywa sprzedaje się prosto z „samochodu”. A i w tej sytuacji przekazuje się klientowi do rąk w opakowaniu. Jakimkolwiek – ale opakowaniu.

Rozróżniamy 3 rodzaje opakowań:

Jednostkowe, w których produkt (warzywa lub owoce) w sklepie otrzymuje klient;

Zbiorcze, w których produkt zapakowany w opakowania jednostkowe jest „przekazywany” do sieci handlowej (sklepu);

Transportowe, w których produkt (towar) transportowany jest zarówno do sklepów jak i na targowiska. I, jakby to nie zabrzmiało przewrotnie, to za takie opakowania transportowe możemy uznać także naczepę samochodu, jego bagażnik, furmankę itp.

Tak więc u producenta ziemniaków, dostarczając je na targowisko wystarczy „wsypać” je na platformę samochodu. Choć z reguły, już na tym etapie, rolnik pakuje ziemniaki w worki, a więc korzysta z opakowania. A worki umieszcza „na” lub „w” środku transportu.

Odpowiedź zatem brzmi – owoce i warzywa powinny być pakowane w sytuacjach kiedy jest to potrzebne (uzasadnione).

Jeśli już pakować owoce czy warzywa to w co? Jakie opakowanie najlepiej spełnia tu swoją rolę - przeźroczyste foliowe, czy może papierowe ekologiczne? Z czym owoc lub warzywo powinny kojarzyć się konsumentowi?

To również zależy od sytuacji i rodzaju produktu. Owoce i warzywa pakowane są zarówno w opakowania z papieru i tektury jak i z tworzyw sztucznych, a także z innych materiałów jak tekstylia i drewno.

Skrzynki na jabłka, banany, pomidory wykonywane są zarówno z tworzywa sztucznego, tektury czy też drewna, byleby były dopuszczone (te materiały) do kontaktu z żywnością. Podobnie opakowania jednostkowe mogą być wykonane z tworzywa sztucznego (sztywnego lub folii), z papieru lub tektury. Idealną jest sytuacja, w której owoc lub warzywo dobrze kojarzy się z opakowaniem. Jeśli zawartość jest widoczna. Jeśli opakowanie pozwala na ocenę jakości (świeżości) produktu itp. Producenci owoców i warzyw, a także handlowcy na ogół wiedzą w jakich opakowaniach najlepiej się te produkty sprzedają. I takie opakowania zamawiają.

Ostatnio na opakowaniach niektórych owoców i warzyw (np. jabłek i ziemniaków) pojawiły się przede wszystkim nazwy odmian, a także krótkie opisy walorów smakowych. Czy te informacje są potrzebne, i czy dzięki nim wzrasta sprzedaż tak opakowanych produktów?

Opakowania spełniają wiele funkcji. Najważniejsza to ochronna – ma gwarantować ochronę produktu w jego drodze od producenta do konsumenta (klienta). Ważną jest także funkcja informacyjna, informująca o zapakowanym produkcie. A więc jaka odmiana jabłek, informuje o walorach smakowych. W bardziej „wyrafinowanych” opakowaniach zamieszczane są także wskaźniki dojrzałości (świeżości).

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI