Nowe technologie w przechowalnictwie i przetwórstwie owoców i warzyw

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 30 kwietnia 2015 14:31

Nowe technologie w przechowalnictwie i przetwórstwie owoców i warzyw fot. za vegachlodnictwo.pl

- Produkcja owoców w Polsce w 2013 r. obejmowała ponad 4 mln ton, z czego ponad 3 mln ton to jabłka. Natomiast produkcja warzyw stanowiła 4 mln ton, czyli do zagospodarowania jest około 8 mln ton owoców i warzyw - mówił dr Krzysztof Rutkowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach podczas konferencji "Innowacyjne technologie dla polskiego ogrodnictwa".

- Mamy dwa kierunki zagospodarowania, przede wszystkim rynek owoców i warzyw świeżych, a także przetwórstwo, m.in. soki, nektary, konserwy czy produkty suszone – powiedział ekspert.

Głównymi wyróżnikami jakości produktów ogrodniczych jest wygląd, tekstura, smakowitość, wartości odżywcze i zdrowotne, a także bezpieczeństwo spożycia. - Tak naprawdę działania przetwórstwa i przechowalnictwa skupiają się na zachowaniu wyróżników jakości, a zwłaszcza bezpieczeństwa spożycia i wartości zdrowotnych - dodał.

- Musimy pamiętać, że w owocach i warzywach po zbiorze zachodzą cały czas procesy metaboliczne. Kluczowe parametry przechowywania to temperatura, wilgotność oraz skład atmosfery - mówił prelegent.

Innowacyjną technologią istotnie wpływającą na utrzymanie jakości jest pozbiorcze traktowanie owoców i warzyw 1-metylocyklopropenem (1-MCP). - Należy podkreślić, że badania nad skutecznością preparatu SmartFresh w przechowalnictwie jabłek zapoczątkowano w Zakładzie Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa - zaznaczył dr Rutkowski.

Przypomniał znane już technologie przechowywania (innowacyjne kontrolowane atmosfery), tj. pomiar współczynnika oddychania CO2/O2 – ACR lub DFR, Dynamicznie Kontrolowana Atmosfera (DCA), DCA-Apple-PAM-System, pomiar stężenia etanolu w atmosferze przechowalniczej (DCS), ILOS-Plus czy Swinglos.

- Z kolei innowacyjną technologią pozwalająca utrzymanie wysokiej jakości owoców podczas transportu są m.in. opakowania ze zmodyfikowaną atmosferą MAP, interaktywne MIP, opakowania aktywne APS, pakowanie w kontrolowanej atmosferze CAP, inteligentne IPA oraz paletowe systemy workowe - wymienił ekspert.

Dodał, że badania nad technologiami z wykorzystaniem skrzyń z membranami i worków Xtend są obecnie prowadzone w Instytucie, a ich wyniki są obiecujące.

- Do innowacyjnych produktów z owoców i warzyw należy zaliczyć soki mętne typu 'smoothies' czy przekąski owocowo warzywne - mówił dr Rutkowski.

Jakie są powody rozwoju nowoczesnych technologii przechowalniczych? - Ograniczenie występowania chorób fizjologicznych, w tym przede wszystkim oparzelizny powierzchniowej. Istotne jest również wydłużenie okresu przechowywania owoców z zachowaniem ich wysokiej jakości - podkreślił prelegent.

Dr Krzysztof Rutkowski poinformował, że celem obecnie przeprowadzanych badań jest zwiększenie zainteresowania konsumentów spożywaniem owoców i warzyw, zarówno świeżych jak i przetworzonych - poprzez poprawę jakości i atrakcyjności dostępnego asortymentu produktów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI