Nowe technologie w przechowalnictwie i przetwórstwie owoców i warzyw

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 30 kwietnia 2015 14:31

Nowe technologie w przechowalnictwie i przetwórstwie owoców i warzyw fot. za vegachlodnictwo.pl

- Produkcja owoców w Polsce w 2013 r. obejmowała ponad 4 mln ton, z czego ponad 3 mln ton to jabłka. Natomiast produkcja warzyw stanowiła 4 mln ton, czyli do zagospodarowania jest około 8 mln ton owoców i warzyw - mówił dr Krzysztof Rutkowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach podczas konferencji "Innowacyjne technologie dla polskiego ogrodnictwa".

- Mamy dwa kierunki zagospodarowania, przede wszystkim rynek owoców i warzyw świeżych, a także przetwórstwo, m.in. soki, nektary, konserwy czy produkty suszone – powiedział ekspert.

Głównymi wyróżnikami jakości produktów ogrodniczych jest wygląd, tekstura, smakowitość, wartości odżywcze i zdrowotne, a także bezpieczeństwo spożycia. - Tak naprawdę działania przetwórstwa i przechowalnictwa skupiają się na zachowaniu wyróżników jakości, a zwłaszcza bezpieczeństwa spożycia i wartości zdrowotnych - dodał.

- Musimy pamiętać, że w owocach i warzywach po zbiorze zachodzą cały czas procesy metaboliczne. Kluczowe parametry przechowywania to temperatura, wilgotność oraz skład atmosfery - mówił prelegent.

Innowacyjną technologią istotnie wpływającą na utrzymanie jakości jest pozbiorcze traktowanie owoców i warzyw 1-metylocyklopropenem (1-MCP). - Należy podkreślić, że badania nad skutecznością preparatu SmartFresh w przechowalnictwie jabłek zapoczątkowano w Zakładzie Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw Instytutu Ogrodnictwa - zaznaczył dr Rutkowski.

Przypomniał znane już technologie przechowywania (innowacyjne kontrolowane atmosfery), tj. pomiar współczynnika oddychania CO2/O2 – ACR lub DFR, Dynamicznie Kontrolowana Atmosfera (DCA), DCA-Apple-PAM-System, pomiar stężenia etanolu w atmosferze przechowalniczej (DCS), ILOS-Plus czy Swinglos.

- Z kolei innowacyjną technologią pozwalająca utrzymanie wysokiej jakości owoców podczas transportu są m.in. opakowania ze zmodyfikowaną atmosferą MAP, interaktywne MIP, opakowania aktywne APS, pakowanie w kontrolowanej atmosferze CAP, inteligentne IPA oraz paletowe systemy workowe - wymienił ekspert.

Dodał, że badania nad technologiami z wykorzystaniem skrzyń z membranami i worków Xtend są obecnie prowadzone w Instytucie, a ich wyniki są obiecujące.

- Do innowacyjnych produktów z owoców i warzyw należy zaliczyć soki mętne typu 'smoothies' czy przekąski owocowo warzywne - mówił dr Rutkowski.

Jakie są powody rozwoju nowoczesnych technologii przechowalniczych? - Ograniczenie występowania chorób fizjologicznych, w tym przede wszystkim oparzelizny powierzchniowej. Istotne jest również wydłużenie okresu przechowywania owoców z zachowaniem ich wysokiej jakości - podkreślił prelegent.

Dr Krzysztof Rutkowski poinformował, że celem obecnie przeprowadzanych badań jest zwiększenie zainteresowania konsumentów spożywaniem owoców i warzyw, zarówno świeżych jak i przetworzonych - poprzez poprawę jakości i atrakcyjności dostępnego asortymentu produktów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.