Niewłaściwe przechowywanie owoców skutkuje utratą jakości

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 21 stycznia 2016 09:13

Niewłaściwe przechowywanie owoców skutkuje utratą jakości Zarówno jabłka, jak i gruszki mają ściśle określoną zdolność przechowalniczą/ fot shutterstock.com

- Ściśle określoną zdolność przechowalniczą posiadają zarówno jabłka, jak i gruszki. Niezadowalająca jakość tych owoców często wynika z nieprawidłowego stosowania poszczególnych technologii przechowywania – mówił dr Krzysztof Rutkowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, podczas 8. Konferencji Odmianowej.

- Rozwój nowoczesnych technologii przechowalniczych umożliwia przechowywanie jabłek i gruszek w atmosferze o ekstremalnie niskim stężeniu tlenu (0,6-0,8 proc.). Przyczyną ich rozwoju była m.in. konieczność dostarczania owoców coraz wyższej jakości tak, aby zadowolić wymagania konsumentów – powiedział dr Rutkowski.

Przypomniał, że w technologiach DCA i DCA-Apple-PAM-System owoce przechowywane są w atmosferze zawierającej 0,2-0,3 proc. tlenu powyżej progu oddychania beztlenowego, ustalonego na podstawie wskazań sensora fluorescencji chlorofilu. - Do drugiej grupy zaliczamy ACR oraz DFR. W tych technologiach próg oddychania beztlenowego wyznacza się na podstawie pomiaru tempa oddychania, mierząc stosunek wzrostu stężenia dwutlenku węgla do ubytku tlenu w atmosferze przechowalniczej – zaznaczył.

- Kolejna grupa to technologie oparte na pomiarze stężenia etanolu w miąższu owoców, czyli ILOS Plus oraz Swinglos. Owoce w początkowej fazie przechowywania wprowadza się w stres beztlenowy tak, aby osiągnąć zakładane stężenie etanolu w miąższu owoców. Z kolei w technologii DCS warunki przechowywania ustalane są na podstawie pomiaru stężenia etanolu w atmosferze przechowalniczej – mówił prelegent.

Dodał, że obecnie sadownicy mają do dyspozycji również 1-MCP. Po zbiorze owoce należy schłodzić, a następnie po 5-6 dniach (przez 24 godziny) zastosować preparat w szczelnej komorze przechowalniczej. Preparat SmartFresh ogranicza spadek jędrności i kwasowości jabłek, a także wpływa na regulowanie dojrzewania gruszek podczas przechowywania i obrotu towarowego. Od lipca br. na rynku dostępny jest również preparat FruitSmart do pozbiorczego traktowania jabłek – oznajmił dr Rutkowski.

- Coraz częściej w handlu można natknąć się na zapakowane owoce w tacki. W takich opakowaniach owoce cały czas oddychają, produkują etylen. Rozwiązaniem może być polski produkt - saszetka do pochłaniania etylenu, którą możemy zastosować do transportu na dalekie rynki. Polecana również jest dla owoców jagodowych i pestkowych – powiedział ekspert. Dodał, że owoce przeznaczone do przechowywania muszą być zebrane w optymalnym dla danej technologii terminie i charakteryzować się wysoką jakością.

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI