Naukowcy pracują nad tanimi i ekologicznymi opakowaniami żywności

Autor: PAP- Nauka w Polsce 12 maja 2017 13:44

Naukowcy pracują nad tanimi i ekologicznymi opakowaniami żywności fot. shutterstock.com

Jaki powinien być optymalny skład kompozytów, na bazie których powstaną tzw. inteligentne opakowania żywności? Badają to naukowcy z Zabrza we współpracy z jedną z brytyjskich uczelni. Materiały muszą rozkładać się w kontrolowany sposób, aby nie zanieczyszczały środowiska, a dodatkowo powinny mieć właściwości antybakteryjne.

Inteligentne opakowania są ekologiczną alternatywą dla opakowań z tworzyw sztucznych. Dzięki ich właściwościom antybakteryjnym można ograniczyć zawartość konserwantów w produktach spożywczych. Naukowcy z Centrum Materiałów Polimerowych i Węglowych PAN w Zabrzu pracują nad kompozytami, z których mogą powstać takie opakowania. Muszą określić taki ich skład, żeby materiał był z jednej strony trwały i stabilny, a z drugiej – ulegał rozkładowi, czyli był biodegradowalny.

Materiał powinien mieć odpowiednie właściwości mechaniczne, być wytrzymały i jak najtańszy w produkcji. Musi też zachować zdolność do naturalnego rozkładu. Środek bakteriobójczy obecny w opakowaniach ograniczy stosowanie konserwantów w produktach żywnościowych umożliwiając jednocześnie dłuższe jej przechowywanie.

Badacze sprawdzą zatem, jak rozkładają się materiały, które w przyszłości mogłyby służyć do produkcji inteligentnych opakowań. W zależności od składu kompozytów, ich utylizacja może bowiem przebiegać różnie. Projekt prowadzony przez dr inż. Martę Musioł z Zabrza ma ocenić wpływ wypełniaczy naturalnych białkowych substancji o działaniu antybakteryjnym na proces biodegradacji.

„W krajach rozwiniętych czynione są starania umożliwiające rozwój produkcji biomateriałów do różnych zastosowań. Wyroby wykonane z polimerów biodegradowalnych po okresie użytkowania powinny być poddawane recyklingowi organicznemu, co w znacznym stopniu zmniejsza zanieczyszczenie środowiska naturalnego zużytymi opakowaniami” - podkreśla dr Musioł.

W Polsce co roku wytwarza się około 12 mln ton odpadów komunalnych. Ponad 70 proc. z nich trafia na składowiska. Na mocy tzw. dyrektywy opakowaniowej Komisji Europejskiej z 2004 roku Polska musi ograniczyć składowanie odpadów biodegradowalnych. Zgodnie z ustawą o odpadach z 2012 r. dostępne są oznakowane kosze przeznaczone na odpady biodegradowalne, do których mogłyby także trafiać wyroby uzyskane między innymi z opracowanych kompozytów wraz z resztkami jedzenia.

Ale żeby kompozyty zastąpiły materiały zagrażające środowisku, nie mogą być zbyt drogie. Dlatego badania nad nowymi opakowaniami koncentrują się na zmniejszeniu kosztów ich wytwarzania. Wyzwaniem jest takie zaprojektowanie biokompozytów, żeby były one stabilne w trakcie użytkowania, a jednocześnie podatne na atak mikroorganizmów podczas recyklingu organicznego.

Podstawią kompozytów są polimery biodegradowalne. Wypełniacze to materiały pochodzenia naturalnego: juta, sizal, mączka drzewna, korek oraz bawełna. Dodatek substancji biologicznie aktywnych – np. nizyny odpowiada za działanie antybakteryjne kompozytów. Testy na aktywność przeciwbakteryjną zostaną przeprowadzone we współpracy z School of Biology, Chemistry and Forensic Uniwersytetu w Wolverhampton.

Modelowanie i symulacja zjawisk degradacji w różnych warunkach pozwoli przewidzieć, jak "zachowają się" zaawansowane materiały w trakcie ich utylizacji. Kompozyty będą badane w warunkach kompostowania laboratoryjnego i przemysłowego. Badacze współpracują ze spółką A.S.A. Eko Polska, która udostępniła do badań różne systemy kompostowania.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.