Naukowcy opracowali nowe rozwiązania, które przedłużają trwałość truskawek

Autor: www.sadyogrody.pl 20 sierpnia 2015 12:50

Naukowcy opracowali nowe rozwiązania, które przedłużają trwałość truskawek Dzięki powłoce z pektyny okres przydatności truskawek do spożycia wzrósł z 6 do 15 dni./ fot. shutterstock.com

Naukowcy z Uniwersytetu San Nicolás de los Garza w Meksyku opracowali jadalną powłokę wykonaną z pektyny. Dzięki specjalnej powłoce truskawki na dłużej zachowują odpowiednią jakość, bez utraty smaku - podaje freshplaza.com.

Według Food and Agriculture Organization ponad 4,5 mln ton truskawki uprawia się corocznie w Stanach Zjednoczonych, Turcji, Hiszpanii, Egipcie oraz w Meksyku. Problem polega na tym, że truskawki jako owoce miękkie są mniej trwałe i bardzo łatwo ulegają uszkodzeniom. W związku z tym wymagają specjalnych zabiegów zarówno podczas zbioru, jak i w trakcie przechowywania.

Aby truskawki zachowały jak najdłużej świeżość, należy je jak najszybciej schłodzić do temperatury 0 st. C. Schłodzone truskawki w specjalnych pojemnikach muszą być wciąż opakowane, aby utrzymać stałą (niską) temperaturę. Tak zapakowane owoce należy jak najszybciej dostarczyć dokonsumentów.

Naukowcy z Uniwersytetu San Nicolás de los Garza w odpowiedzi na problemy z utrzymaniem odpowiedniej jakości truskawek, stworzyli jadalną powłokę - Edible Active Coating (EAC), która zarówno poprawia jakość, jak i przedłuża trwałość truskawek. Powłoka ta jest skonstruowana z pektyny, która jest składnikiem wielu ścian komórkowych owoców i warzyw.

Podczas badań truskawki umyto i zdezynfekowano, a następnie zanurzano w specjalnej powłoce. Zapakowane owoce przechowywano w temperaturze 4 st. C. W wyniku doświadczeń wykazano, że truskawki, w których zastosowano powłokę z pektyny, zachowują nawet lepszą barwę, smak oraz konsystencję (pozostają jędrniejsze), a ich okres przydatności do spożycia wzrósł z 6 do 15 dni. Dodatkowo powłoka truskawki zabezpiecza owoce przed rozwojem mikroorganizmów.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

LOGISTYKA I OPAKOWANIA

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.